SENZORNA PROJEKCIJA: PČELICA MAJA

Maya the Bee Movie, 2014.

Maya the Bee Movie, 2014. Alexs Stadermann, Simon Pickard, 79 min. DE
   Popularni animirani lik stiže nam u dugometražnoj verziji. Riječ je o „Pčelici Maji“, a ideja za snimanje potekla je od njemačko-australskog kreativnog tima koji žele prikazati Maju u modernom svjetlu, no zadržati priču koja je nit vodilja Pčelice Maje – toplu priču o prijateljstvu.
   „Pčelica Maja“ popularni je lik njemačke dječje književnosti koji se prvi put pojavio daleke 1912. Godine. Na filmu se prvi pojavila 1924. U režiji njemačkog fotografa Wolfram Junghansa, no nama je najpoznatiji po japanskoj animiranoj seriji koja se snimala 1975. i 1976.
   U verziji koju ćemo gledati, znatiželjna pčelica Maja i njezin prijatelj Pavo spašavaju košnicu od pohlepne kraljičine savjetnice i okončavaju dugotrajno neprijateljstvo između pčela i stršljena...
https://www.imdb.com/title/tt3336368/?ref_=fn_al_tt_1

   SENZORNE PROJEKCIJE: Pod motom "kino za sve i dostupno svima" na senzornim projekcijama djeca mogu šetati, kretati se, donijeti svoju omiljenu igračku ili dekicu, grickalice i sok, doći u pratnji roditelja, nastavnika, prijatelja, baka, djedova…
   Senzorne projekcije omogućuju i djeci sa senzornim poremećajima da s roditeljima odlaze u kino, ali i brojnoj drugoj djeci kojoj ne odgovaraju zamračena kina, preglasni zvuk i sadržaj upitne kvalitete i poruka. Uz pomoć ovakvih projekcija roditelji neće trebati pretjerano se preznojavati razmišljajući kakav ih film očekuje kad dođu s djetetom u kino jer je sadržaj pomno biran i mora zadovoljavati puno kriterija.
   Obzirom na pandemiju korona virusa, te konstantno rastući broj djece s poteškoćama u vidu mentalnog zdravlja, važnost ovog projekta još je i značajnija, jer omogućava integraciju sve djece, bez obzira na domenu odstupanja. Kino samim time postaje terapijsko mjesto, a film i okruženje koje je modulirano na način da bude senzorno optimalno, predstavlja značajan preventivni faktor.
   Na senzornim projekcijama djeca su na prvom mjestu, tako da njihove potrebe moraju biti zadovoljene pod motom kino za sve dostupno svima. Tako se ruše sve predrasude i stereotipi, te se različitost percipira kao bogatstvo, a uči se na spontani način kroz zajedništvo od najranije dobi. Djeca koja su od najranije dobi uključena u takve aktivnosti u lokalnoj zajednici, kasnije postaju pojedinci koji su tolerantniji, te socijalno i emocionalno zrelije ličnosti.
   Koncept senzornih projekcija pokrenule su još 2016. godine Eva Brlek, prof. edukacijske rehabilitacije i psihoterapeut i Sandra Malenica, prof. kroatistike i komparativne književnosti.
   Senzorne projekcije prenose izuzetno važnu društvenu poruku, koja se ne odnosi samo na odlazak u kino i gledanje filma, već stvaranje zajedništva među djecom, poticanje tolerancije i prihvaćanja različitosti, te širenje pozitivnih društvenih vrijednosti. (www.nueva.hr)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA