SAVRÅ ENI SVIJET

A Perfect World, 1993.

WARNEROVIH 100 / CLINTOVIH 93:
A Perfect World, 1993. Clint Eastwood, 138 min. US
Scenarij:
John Lee Hancock
Uloge: Kevin Costner, TJ Lowther, Clint Eastwood, Laura Dern, Philip "Buzz" Perry
   Priča počinje kada Butch pobjegne iz zatvora zajedno s Terryjem Pughom, puno opakijim osuÄ‘enikom. Ubrzo provale u kuću Perryjevih i uzmu malog Phillipa za taoca. Za Phillipa, dječaka bez oca kojeg plaši stroga, religiozna majka, ovo predstavlja zastrašujući, ali uzbudljiv susret s muževnošÄ‡u. Budući da je pametan dječak, Phillip brzo shvaća razliku izmeÄ‘u Terryja, lakog „na obaraču“, i opuštenijeg čovjeka poput Butcha. A Butch, usprkos svojoj nepouzdanosti, otkrije da ovom dječaku želi dati očinsku prisutnost kakvu on sam nikada nije imao… Ono što je počelo kao otmica polako se pretvara u odnos pun poštovanja i ljubavi, ali ne i za šerifa Reda Garneta ...
   U savršenom svijetu - kaže jedan lik u filmu - dogaÄ‘aji koji oblikuju priču o Butchu Haynesu i Philipu Perryju ne bi se morali dogoditi. Ali svijet u kojem se odvija "Savršeni svijet" mjesto je tužnih, neizbrisivih ožiljaka koji kroje sudbine njihovih likova. Mnogi od tih ožiljaka povezani su s teretom i pogrešnim shvaćanjima muškosti, kako je lijepo ilustrirano tijekom ovog elokventnog filma ceste i koje je Eastwood razumio na suptilan, duboko dirljiv način. Vrijeme i mjesto - Teksas, neposredno prije ubojstva Kennedyja - prešutno pojačavaju osjećaj bespotrebne tragedije u filmu. "Savršen svijet", duboko emotivan, varljivo jednostavan film, vrhunac je dotadašnje redateljske karijere Clinta Eastwooda.
   Cahiers du Cinéma je „Savršen svijet“ proglasio najboljim filmom 1993.
   Dvosmislena kriminalistička drama Clinta Eastwooda pametna je i oštra, te sadrži bravuroznu izvedbu Kevina Costnera kao bjegunca iz zatvora u bijegu. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Film koji bi svaki redatelj mogao s ponosom potpisati. (Roger Ebert / Chicago Sun-Times)
   Suptilno nijansirani portret Kevina Costnera, tj. odbjeglog robijaša Butcha Haynesa, čini kamen temeljac uspjeha filma i jedna je od najboljih glumčevih izvedbi, te zakašnjeli podsjetnik zašto je on filmska zvijezda takve veličine. (Vladimir Županović)
   „Savršen svijet“ je dokaz da je Hollywood još uvijek sposoban proizvoditi inteligentne filmove koji sve više postaju područje neovisnih filmaša. (James Berardinelli / ReelViews)
   Nije savršen film, ali bliže je tome nego što mislite. (Marc Savlov / Austin Chronicle)

https://www.imdb.com/title/tt0107808/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_A%2520Perfect%2520World

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA