ŠAMPION

TURSKI CIKLUS
U suradnji s Turskim kulturnim centrom u Zagrebu.
Şampyon, 2018. Ahmet Katiksiz, 130 min.
Scenarij:
Ahmet Katiksiz, Serkan Yoruk
Uloge: Ekin Koç, Farah Zeynep Abdullah, Fikret Kuskan
   Biografska drama prati životni san Halisa Karataşa, turskog džokeja iz anadolijske provincije koji dolazi u Istambul s namjerom da postane šampion konjskih utrka. Na tom putu dolazi u kontakt s Özdemirom Atmanom, vlasnikom mušičavog pastuha zvanog Bold Pilot s kojim Halis počinje trenirati uz pomoć Atmanove kćerke Begüm, u koju se zaljubljuje i kojoj posvećuje sve svoje pobjede.
   Ekranizirana stvarnih događaja iz sredine 90-ih godina prošlog stoljeća koji su se zbili u Turskoj tijekom velikih socijalnih nemira i prevrata uzrokovanih ekonomskom krizom kad je pojava nepoznatog džokeja - koji sa pastuhom Bold Pilot osvaja sve važne domaće i svjetske konjske utrke - zasjenila sve događaje u zemlji, a uspjeh Halisa Karataşa postao uspjeh čitave nacije.
   Nikada me nisu posebno zanimale konjske utrke, ali dok sam u ovom filmu gledao Bold Pilota, nisam mogao odoljeti a da ne ustanem u kinu i ne počnem navijati. Po meni, jedan od najboljih domaćih ostvarenja snimljenih u posljednje vrijeme. (Emre Cogulu / 150Film)
   U većem dijelu film ostaje prilično uravnotežen, za razliku od mnogih turskih djela koja preuveličavaju melodramatski ton. (Adriano Zumba / cineminhazumbacana.wordpress.com)
  
Između 1996.-98., dvojac Karataş i Bold Pilot srušio je brojne rekorde: u 30 utrka imali su 21 pobjedu. „Do tada, nikada nisam vidio, jahao ili trenirao tako punokrvnog konja. Imao je nevjerojatno lagano i šampionsko držanje. Volio je gledati oko sebe kad smo se utrkivali. Sve bi pažljivo promatrao i analizirao. Njegovo je držanje bilo posebno, dolazio bi, prošetao, neko vrijeme osluškivao okolinu, a nije htio ni krenuti s treninzima prije nego što se osjeti spreman.“ (Halis Karataş o svom konju)
https://www.imdb.com/title/tt9124428/?ref_=nm_knf_t2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA