RIBANJE I RIBARSKO PRIGOVARANJE

Ribanje i ribarsko prigovaranje, 2020.

Ribanje i ribarsko prigovaranje, 2020. Milan Trenc, 97 min. HR
Scenarij:
Milan Trenc
Uloge: Rade Šerbedžija, Leon Lučev, Romina Tonković, Bojan Brajčić, Ingeborg Appelt, Gala Nikolić, Lorenco Damjanić, Filip Mayer, Giulio Settimo
   16. je stoljeće. Pjesnik i plemić Petar Hektorović nakratko napušta izgradnju svog ljetnikovca te provodi tri dana na moru u društvu dvojice ribara. Okružen idilom otočkih krajolika, Petar lješkari, sanjari i prisjeća se tragične mladenačke ljubavi. No sjećanja na sukob plemića i pučana u Hrvatskoj buni još uvijek su svježa.
   Ideja za film došla mi je sasvim slučajno, dok sam jednog ljeta prije nekoliko godina čitao “Ribanje i ribarsko prigovaranje” u Starigradu na Hvaru. Činilo se poprilično teško djelo, gotovo neprohodno za ekranizaciju. No, to je bio izazov za mene. To je kao kad vidite veliku planinu do čijeg se vrha naizgled ne možete popeti pa ju poželite savladati. Imao sam u kući knjigu na engleskom i dok sam bio na moru, poželio sam je pročitati. Čim sam je pročitao, poželio sam ju ekranizirati. Čini se kao slučajnost? Oko ovog se filma odvio niz slučajnosti. Nisam praznovjeran, no u jednom sam se trenutku uistinu preplašio svih sinergija. S jedne strane bilo je dosta prepreka, s druge bilo je dosta slučajnosti i sreće. Tako da sam u jednom trenutku počeo vjerovati da Hektorović bdije nad ovim projektom i pomaže nam. Primjerice, svaki bi dan bilo lijepo vrijeme osim na dan kada smo trebali snimati prizor oluje, tada bi uistinu i bila oluja, i slično. Kada bi nešto krenulo loše, ubrzo bi se pojavilo bolje rješenje. (scenarist i redatelj Milan Trenc)
   „Ribanje i ribarsko prigovaranje“ najvažnije je djelo Petra Hektorovića dovršeno  1556. godine, a objavljeno je 1568. godine u Veneciji. Ribanje je narativni spjev u tri dijela u kojem Hektorović opisuje svoj trodnevni put od Hvara do Brača i Šolte, put na kojem su ga pratili i pravili mu društvo hvarski ribari Paskoje Debelja i Nikola Zet.
   Pula 2020. Zlatna arena za glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija)
   Pula 2020.Zlatna arena za sporednu mušku ulogu (Leon Lučev)
   Pula 2020. Zlatna arena za glazbu (Igor Paro)
https://www.imdb.com/title/tt10127760/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA