PRSTI

Fingers, 1978.

PODCIJENJENI NEZAVISNI AMERIČKI FILM 70-TIH
Fingers, 1978. John Toback, 90 min.
Scenarij:
John Toback
Uloge: Harvey Keitel, Tisa Farrow, Michael V. Gazzo, Jim Brown, Tanya Roberts, Marian Seldes, Danny Aiello
   Jimmyjeva najveća želja je svirati klavir u Carnegie Hallu. Ima talenta i ambicije. Ali Jimmy je sin mafijaškog bosa i kada ne vježba, utjeruje dugove za svog oca. Da bi olakšao pritisak između porodičnih obaveza i vlastite umjetničke ambicije, Jimmy se prepušta seksu i drogama. Ali stres postaje preveliki i Jimmy počinje gubiti kontrolu nad životom i riskira da sve upropasti...
   Prvotno sam želio da Robert de Niro tumači glavnu ulogu, ali sam onda odlučio pozvati de Nirovog najboljeg prijatelja, Harveyja Keitela. Harvey je pristao glumiti Jimmyja i brzo me zapanjio dajući liku dimenzije tame koje su bile daleko izvan moje izvorne zamisli. (redatelj James Toback)
   Prodorni portret izmučene, impotentne muškosti i gluposti u pokušaju da budete nešto što niste. (Nick Schager / Lessons of Darkness)
   „Prsti“ funkcioniraju iz nekoliko razloga, a jedan od najvažnijih je i fenomenalna izvedba Harveya Keitela. (Scott Weinberg / DVD Cinic)
   Nisam pretjerani pobornik Harveya Keitela, i onda odgledam „Fingers“ te dovedem sebe u neprijatnu situaciju gdje rušim neke svoje dogme. Harvey Keitel je čovjek za velika djela. (suburbian / forum.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0077549/?ref_=nv_sr_srsg_5

   U Americi su 70-e godine bile ispunjene (danas) klasičnim autorskim filmovima, međutim, mnogi su naslovi prošli ispod radara. Najkraće, nepravedno zanemareni. U sjeni zvučnijih radova istih autora, pomicali su filmske kanone poput slavnijeg „novog hollywooda“ (Altman, Scorsese, Cimino, Carpenter, Milius, Boorman...), dovoljno kvalitetni da bi ih označili kao radikalnije od mainstream filmova.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.