PROVALNIK NA SLOBODI

Straight Time, 1978.

KLASIKA SRIJEDOM
Straight Time, 1978. Ulu Grosbard, Dustin Hoffman, 114 min. US
Scenarij:
Edward Bunker, Jeffrey Boam
Uloge: Dustin Hoffman, Theresa Russell, Gary Busey, Harry Dean Stanton, Kathy Bates
   Upravo pušten iz zatvora pljačkaš Max Dembo stiže u Los Angeles gdje se pokušava snaći na slobodi. Odlučan u tome da se više nikad ne bavi protuzakonitim poslovima, Max se smjesti u otrcanom hotelu, te pokušava naći kakav-takav posao. Međutim, u tome mu nimalo ne pomaže činjenica da je bio u zatvoru, a za vratom mu je i policajac Earl Frank kojemu se Max mora redovito javljati dok je na probnom roku. Max se sviđa službenici u zavodu za zapošljavanje, Jenny, pa se čini da mu je krenulo nabolje, barem u privatnom životu. Stvari će se ubrzo zakomplicirati, te će se Max naći ondje gdje je i bio: s druge strane zakona u novom pljačkaškom pohodu...
   Dvije godine nakon uspjeha s filmovima "Maratonac" i "Svi predsjednikovi ljudi" jedna od najvećih hollywoodskih zvijezda 1970-ih Dustin Hoffman nastupio je u ovome neobičnom filmu koji je dobio potpuno oprečne ocjene. Zanimljivo je da ga je počeo režirati sam Hoffman, ali je ubrzo odustao, te se režije prihvatio cijenjeni kazališni i filmski redatelj belgijskog podrijetla Ulu Grosbard.
   Film je prilagodba knjige „No Beast So Fierce“, glumca i scenarista Edwarda Bunkera. Bunker je, inače, bivši pljačkaš banaka i zatvorenik koji je u knjizi vrlo živo opisao vlastita iskustva, pa je i u središtu filma sličan lik - prijestupnik upravo pušten iz zatvora koji se na različite načine pokušava snaći na slobodi, ali mu to ne ide nimalo lako. I film djeluje poput svoga glavnog lika: isprano, mračno i tjeskobno, te Grosbardov uradak nije lak za gledanje. Iako film nije dobro prošao u kinima, godinama je stjecao kultni status pri čemu je pomogao i razvoj karijere Edwarda Bunkera, osobito njegov glumački nastup u Tarantinovom hitu "Reservoir Dogs".
https://www.imdb.com/title/tt0078326/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA