POVRATAK U KINO: POSLJEDNJI SRBIN U HRVATSKOJ

Posljednji Srbin u Hrvatskoj, 2019.

2019. Predrag Ličina, 85 min.
Scenarij:
Predrag Ličina
Uloge: Krešimir Mikić, Hristina Popović, Tihana Lazović, Dado Ćosić
   Hrvatska je bankrotirala, a zaražena voda pretvara Hrvate u zombije. Imuni su jedino lokalni Srbi.
Mićo je zagrebački bonvivan čija je dnevna rutina zacrtana negdje između salona za masažu, restorana i kinodvorana u kojima prati filmove svoje omiljene glumice, Franke Anić. Zombi-epidemija tako ga zatječe potpuno nespremnog, ali on hrabro kreće naprijed s teško ostvarivim ciljem: preživjeti!
   Sve je krenulo od mojih velikih simpatija prema hororu i tzv. zombi filmovima. Kada sam u glavi vrtio sve te filmove utvrdio sam da su rijetki filmovi koji se bave istraživanjem spasonosnog seruma protiv zombija. Tada je postojao zapravo samo jedan, „28 tjedana kasnije“ Dannyja Boylea, u kojem supruga glavnog junaka nosi u sebi ta antitijela od kojih će se napraviti taj serum. Pomislio sam tijekom jednog snimanja zašto ne bih napravio film koji bi se bavio otkrivanjem takvog seruma i onda sam sebi rekao: „zamisli da su u takvom filmu Srbi imuni i da se od njihove krvi pravi serum protiv bolesti koja napada samo Hrvate“. Prepričam ja ovu budalaštinu ljudima na setu i svi odvale od smijeha. I, eto, tako je sve počelo. (Predrag Ličina, redatelj filma)
   Konačno dobra hrvatska komedija, koja će nas raznoraznim stereotipima sve nasmijati. Hrvati su na filmu ugrožen narod, ali i svi ostali sa ovih prostora. Jednostavno ćete se smijati i uživati u ovom crossoveru žanrova horora i sf filma katastrofe. (perun.hr)
Film koji je realiziran, prije svega, kao dobra zafrkancija istodobno je i metafora u kojoj se mogu pronaći detalji svakodnevice u kojoj živimo. Budalaština i zafrkancija koja ismijava mnoge će gledatelje nasmijati i zabaviti , neke razočarati, neke naljutiti i isprovocirati, ali malo je onih koji će nakon pogledanog filma ostati ravnodušni. Za prvu domaću horor komediju i više nego dobro postignuće. (Tihomir Polančec / goodtalking,hr)

https://www.imdb.com/title/tt8800384/?ref_=fn_al_nm_1a

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA