PLES U TAMI

Dancer in the Dark, 2000.

Dancer in the Dark, 2000. 140 min.
Scenarij:
Lars von Trier
Uloge: Björk, Catherine Deneuve, David Morse, Peter Stormare, Joel Grey
   Iako snimljen u Švedskoj, radnja filma događa se u SAD-u. Godina je 1964., a Selma je sa sinom Geneom stigla iz istočne Europe da bi zaradila za operaciju njegovih očiju. Oboje imaju isti genetski poremećaj čija je posljedica sljepilo. Dok se njezin vid sve više pogoršava, Selma sina želi spasiti iste sudbine. Amerika se ne pokazuje kao obećana zemlja i Selma živi u siromaštvu. Tajnu snagu pronalazi u ljubavi prema holivudskim mjuziklima.
CANNES 2000. ZLATNA PALMA
CANNES 2000. NAJBOLJA GLUMICA
EUROPEAN FILM AWARDS 2000. NAJBOLJI FILM
EUROPEAN FILM AWARDS 2000. NAJBOLJA GLUMICA

   Osebujnom von Trieru, koji za sebe kaže da se boji svega osim snimanja filmova, može se prigovoriti svašta, ali ne i da je kukavica ili predvidljiv, jer jedino što je u njegovim filmovima isto jest da stalno preispituje njihove i svoje granice. „Ples u mraku“ dio je trilogije Zlatno srce (uz Lomeći valove i Idiote) u kojoj on sadistički muči svoje junakinje samo da bi pokazao da one to mogu podnijeti. U ovom višeslojnom filmu prepunom dualnosti i simbolike von Trier je odlučio žrtvovati tihu, ali snažnu Selmu u zamjenu za katarzu gledatelja (a možda i svoju), u čemu ne bi uspio bez izvanredne Islanđanke... (Ana Zupcic, www.fak.hr)
   Ovaj pokušaj da se zastarjeli žanr mjuzikla predstavi novim generacijama u novom i bizarnom izdanju možda nije najbolji film prošle godine, ali je svakako jedan od najzanimljivijih, te stoga zaslužuje da se preporuči cak i onim gledateljima koji nisu fanovi ekscentričnog danskog režisera... (Dragan Antulov, purger.com)

http://www.imdb.com/title/tt0168629/?ref_=fn_al_tt_1

LARS VON TRIER / RETROSPEKTIVA
   Još otkako je 1984. njegov film Element zločina u Cannesu polarizirao kritičare, koji su ga često nazivali 'narcisoidnim samopromotorom' i 'pukim manipulatorom', von Trier stalno lomi valove i pliva protiv struje...
http://kinotuskanac.hr/article/persona-non-grata
http://filmski.net/dossier/81/lars_von_trier

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA