PLAVA VENERA

Blonde Venus, 1936.

100 GODINA (GLUME) MARLENE DIETRICH:
Blonde Venus, 1936. Josef von Sternberg, 93 min. US
Scenarij:
Jules Furthman i SK Laurena, adaptiranom prema priči "Mother Love" Marlene Dietrich
Uloge: Marlene Dietrich, Herbert Marshall, Cary Grant, Dickie Moore, Gene Morgan, Rita La Roy, Robert Emmett O'Connor, Sidney Toler, Morgan Wallace
   Američki kemičar Ned Faraday oženio se njemačkom zabavljačicom Helen. No, razbolio se zbog izlaganja radiju i treba mu skupo liječenje u Njemačkoj, pa se njegova žena ponovno zaposli u noćnom klubu te postaje popularna kao "Plava Venera". Tamo upozna i milijunaša Nicka Townsenda...
   Objektivno, ovo je na neki način ponavljanje uloge koja ju je proslavila u Evropi par godine ranije (Plavi anđeo), ali kako odoljeti jednoj od najvećih svih vremena. Marlene u ulozi žene rastrzane između muža i ljubavnika, materinstva i karijere. Partner filmskoj divi je tada nepoznati mladi glumac koji će uskoro i sam postati glumačka ikona, Cary Grant. Prvi filmovi rane američke faze na najbolji mogući način pokazuju transformaciju glumice koja je svoj tekst učila fonetski, do ultimativne dive koja će svojim sjajem sijati sve do kraja sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
   Vitka figura s obavezno istaknutim nogama, sasvim svijetla, "platinum" kosa, poluotvorene oči sa obrvama u savršenom luku, ironičan i tajanstven poluosmijeh, cigareta u dugoj muštikli, dubok i zamaman glas te laki strani akcent koji dodatno unosi egzotiku. Jedna od najznačajnijih filmskih diva svih vremena, neponovljiva Marlene Dietrich.
   I ne manje važno: u Sjedinjenim Američkim Državama rasla joj je popularnost i zbog otvorenih antinacističkih stavova i angažmana. Naime, Dietrich je odbila raditi u Njemačkoj tijekom Trećeg Reicha, a u jednom intervjuu je izjavila kako smatra Hitlera idiotom, pa su je shodno tome proglasili izdajicom, a njezini su filmovi bili zabranjeni. U razdoblju od 1943. do 1946. godine održala je više od 500 nastupa pred savezničkim trupama. Za svoj angažman tijekom Drugog svjetskog rata odlikovana je američkom Predsjedničkom medaljom slobode te francuskom Legijom časti.
   Otkačena i savršena zbog svoje ugodne neobičnosti, „Plavokosa Venera“ je nevjerojatno zabavna, osobito u nastupu Dietrich u jednom od najzabavnijih trenutaka njene karijere. (Nicholas Bell / IONCINEMA.com)
   Ako volite umjetnost, „Plavokosa Venera“ će vam se neizmjerno svidjeti. Htjet ćete vidjeti više filmova Josefa von Sternberga i još više ćete cijeniti talente njemačkih umjetnika. (James T. Hamada / The Nippu Jiji, Honolulu)
   Mi volimo Dietrich i učinili smo je zvijezdom upravo zbog njenog nepopravljivo pohotnog ponašanja. Kad  izgleda fantastično i poigrava se s osjećajima slabijih muškaraca, ona je sama bit poželjnosti. Da se vrag odlučio iskušati Adama, on bi se sigurno pojavio kao Dietrich - lijep, živahan i seksualno prijeteći. (The Digital Fix)

https://www.imdb.com/title/tt0022698/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA