OPERACIJA MIRAZ

Za dvoma zaytsiamy, 1961.

UKRAJINSKI CIKLUS 2
Za dvoma zaytsiamy, 1961. Viktor Ivanov, 77 min.
Scenarij:
Viktor Ivanov prema istoimenoj drami Mihajla Staryckog
Uloge: Oleg Borisov, Margarita Krinicina, Natalija Naum
   Program su zajednički realizirali HAVC i Kino mreža, u suradnji s Dovženko centrom (Kijev, Ukrajina, https://dovzhenkocentre.org/en/about/). Naime, kako bismo podržali ukrajinske autore i filmske djelatnike u ovom užasnom trenutku za Ukrajinu i sve njene građane, odlučili smo prikazati mali izbor filmova bogate ukrajinske kinematografije.
   Kijev početkom 20. stoljeća. Svirid Petrovič nestašni je frizer sklon kocki, piću i ženama koji se nađe pred bankrotom i prisiljen je zatvoriti radnju. Kako bi se izvukao iz dugova, on se odluči oženiti neuglednom Pronjom Prokopivnom, kćerkom bogatog trgovca Prokipa Sviridoviča, za koju otac daje miraz od deset tisuća rubalja. Da bi si uobičajeno zakomplicirao život, Svirid se tijekom jedne šetnje s prijateljima zaljubi u Galju, Pronjinu sestričinu, čega on, naravno, nije svjestan.
   Iako su najznačajniji ukrajinski filmovi tijekom prošlog stoljeća usredotočeni na selo, „Operacija Miraz“ jedan je od rijetkih koji istražuje Kijev kao multikulturalni i višejezični urbani prostor. Radnja se odvija na prijelazu u 20. stoljeće i fokusira se na malograđanskog prevaranta koji se udvara dvjema ženama odjednom. Kijevljani obožavaju Ivanovljev film, a kip protagonista nalazi se čak i u centru Kijeva, gdje se neki parovi fotografiraju prije vjenčanja. Ipak, „Operacija Miraz“ više je popularno-kulturni fenomen nego djelo visoke kinematografske umjetnosti. (Joshua First / theatlantic.com.)
https://www.imdb.com/title/tt0055635/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA