ODLETJELA GUMA

Soratobu taiya / Recall, 2016.

JAPANSKI CIKLUS:
Soratobu taiya / Recall, 2016. Katsuhide Motoki, 120 min. JP
Scenarij:
Jun Ikeido, Tamio Hayashi
Uloge: Tomoya Nagase, Dean Fujioka, Issey Takahash
   Japanski filmski ciklus održava se u suradnji s Veleposlanstvo Japana i Japanskom fondacijom.
   Tokuro Akamatsu od oca je naslijedio transportnu firmu, a sa njom i brigu o svim zaposlenicima i, posljedično, njihovim obiteljima. Kada se dogodi prometna nezgoda u kojoj nastrada majka djeteta s kojim je bila u šetnji, nevolje se jedna za drugom nadvijaju nad tvrtkom. No kako je glavni krivac za nesreću proglašeno loše održavanje kamiona koje Tokuro odlučno odbija prihvatiti, a njihov glavni proizvođač – Hope Motors – ne želi isporučiti tražene testove svojih mašina na kojima su pronađena tvornička oštećenja, Akamatsu odlučuje povesti svoju istragu i time skinuti ljagu s imena firme. Paralelno s njim, istragu pokreće i šef odjela prodajnog sektora Hope Motorsa, Yuta Sawada, koji svoju inicijalnu sumnju s Tokurove prijave zbog zavjereničkog postupanja svojih nadređenih postupno prebacuje na vlastitu kompaniju.
   Nakon svojih pokušaja u samurajskoj komediji, Katsuhide Motoki napravio je potpuni zaokret svojim najnovijim filmom, koji se temelji na romanu Juna Ikeiba “Soratobu Taiya”, a vrti se oko “borbe” između srednjeg i velikog poduzeća.
   Katsuhide Motoki režira film koji je pun financijskih komentara, jer se priča bavi korupcijom, načinom na koji veliki konglomerati posluju, posebno u odnosu na manje korporacije, predrasudama i učinkom javnog mnijenja. Kroz sve navedeno, Motoki je predstavio niz vrijednosti koje su Japancima vrlo važne, a posebno integritet, upornost i lojalnost, kao i prednost vođenja male tvrtke, gdje radnici i uprava dijele veze vrlo slične onima obitelji. U konačnici je „Odletjela guma” je izvrstan film koji na vrlo zabavan način, kroz niz oštrih, ali prilično točnih komentara, uspijeva prikazati vrlo zanimljiv slučaj. (Panos Kotzathanasis / Asian Movie Pulse)
https://www.imdb.com/title/tt6622960/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA