NIKAD NEDJELJOM

Never on Sunday / Ποτέ την Κυριακή, 1960.

   U sklopu projekta "Aktiviraj se i kreni" organiziraju se besplatne filmske projekcije u splitskoj Urbanoj anglomeraciji. S klasičnim programom najprije se gostuje u Solinu, zatim u Klisu, pa preko Kaštela natrag u Solin. Slijede i dvije projekcije u ljetnom kinu Bačvice, a od listopada, zadnje dvije srijede rezervirane su za ovaj program u Kinoteci Zlatna vrata
AKTIVIRAJ SE I KRENI
Never on Sunday / Ποτέ την Κυριακή, 1960. Jules Dassin, 91 min. GR/FR
Scenarij
: Jules Dassin
Uloge: Melina Mercouri, Jules Dassin, Giorgos Fountas
   Ilya je slobodoumna prostitutka koja živi u grčkoj luci Pirej. Otvorena i ljubazna, često i lako sklapa prijateljstva, te tako upoznaje Homera Thracea, Amerikanca na odmoru koji je opsjednut starogrčkom kulturom. Homer smatra da je moderna Grčka sjena nekadašnjeg sebe i vjeruje da je Ilya vrhunski primjer suvremene dekadencije. Cilj mu je izmijeniti Ilyin lagodan način, ali ona ima jača načela nego što je Homer očekivao.
   Lagan, prpošan film, najviše pamtljiv po energiji glavne glumice. Osvojio je Oscara za najbolju originalnu pjesmu (Manos Hadjidakis za "Never on Sunday"), a nominirana je i Melina Mercouri za Oscara za najbolju glumicu, te film za najbolju kostimografiju, najbolju režiju i najbolji scenarij napisan izravno za ekran. Melina Mercouri je osvojila nagradu za najbolju glumicu na Filmskom festivalu u Cannesu 1960.
  Ova komedija o sukobu kultura puna je klišeja, ali kao grčka prostitutka sa zlatnim srcem, Melina Mercouri je veličanstvena. (Emanuel Levy /  EmanuelLevy.Com)
    Melina Mercouri je fantastična kao trn u oku tradicionalnim ljepoticama. Ovo je ono što je “Pretty Woman” kopirala iz nje, ali Mercouri daleko nadmašuje Juliju. (John B. / rotten tomatoes)
   Melina Mercouri dominira filmom. Očito je uživala u svom liku što se jasno vidi na ekranu. Njena opuštena izvedba odmah osvaja gledatelja jer shvaća da je ona, poput Fellinijeve Cabirije, prava duša koja daje ljubav ne očekujući ništa zauzvrat. (jotix100/imdb)

   U stvarnom životu Jules Dassin je bio puno šarmantniji nego na filmu, jer su se oni i Melina Mercouri vjenčali 1966. i ostali u braku do njezine smrti 1994. godine.
https://www.imdb.com/title/tt0054198/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA