NAJLJEPŠA VEČER MOGA ŽIVOTA

La più bella serata della mia vita, 1972.

50-GODIŠNJACI: JESU LI DOBRO OSTARJELI?
La più bella serata della mia vita, 1972. Ettore Scola, 108 min. IT
Scenarij:
Ettore Scola i Sergio Amidei prema drami Friedricha Dürrenmatta
Uloge: Alberto Sordi, Michel Simon, Charles Vanel, Claude Dauphin, Pierre Brasseur, Janet Agren, Giuseppe Maffioli
   Alfredo Rossi, talijanski poduzetnik koji izbjegava poreze, vozi se u Švicarsku kako bi položio 100 milijuna lira. Pogrešno je izračunao vrijeme, a banke su se već zatvorile. Tada na motociklu primijeti tajanstvenu ženu odjevenu u crno. Počinje je pratiti planinskim cestama sve dok mu se automobil iznenada ne pokvari. Tražeći pomoć, odlazi u obližnji dvorac gdje ga dočekuje vlasnik koji poziva Rossija da ostane na večeri i sudjeluje u lažnom suđenju u kojem će Rossi igrati optuženog. Rossi nerado prihvaća poziv, ali tada ugleda Simonettu, prekrasnu sluškinju, i odluči ostati.
   Film kombinira humor s uvjerljivom dramom koja održava interes gledatelja sve do izricanja presude. Ironija kroz film tipična je za način na koji Durrenmatt, švicarski majstor scenskog umijeća, gleda na svijet, a posebno na bespomoćnost pojedinca u tom svijetu. (TV Guide)
   Prijelazna faza između Scolinih ranih filmova i njegovih kasnijih, složenijih filmova, te jednim od najboljih primjera talijanske tragikomedije svih vremena. (Carlo Testa)
   Sordi u svom najboljem izdanju. (Brian Mills)
   To je dobro konstruiran film, ugodan od početka do kraja, zahvaljujući vještini kojom Scola spaja sve groteskne motive Durrenmatta i njegove satirične točke. (G. Grazzini/Corriere della Sera)

https://www.imdb.com/title/tt0069094/?ref_=fn_tt_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.