NA GRANICI

Evge, 2019.

UKRAJINSKI CIKLUS
U suradnji s Veleposlanstvom Ukrajine u Zagrebu
Evge, 2019. Nariman Aliev, 96 min.
Scenarij:
Marysia Nikitiuk, Nariman Aliev, Novruz Hikmet
Uloge: Akhtem Seitablaev, Remzi Bilyalov, Dariya Barihashvili
   Pobjednik festivala u Odesi se pričom o ocu i sinu koji svojeg starijeg sina (i brata) poginulog u ukrajinsko-ruskom sukobu želi pokopati u njegovu rodnom Krimu, bavi za domaćine bolnom političkom, nacionalnom i prije svega ljudskom i osobnom dramom. (Prikazan je u sekciji Un Certain Regard na Filmskom festivalu u Cannesu 2019. Bio je ukrajinski kandidat za Oscara)
   Nariman Aliyev ovaj film posvećuje svojim djedovima, pradjedovima i onima koji će se nakon toga roditi. Njegova slika ponovno nas tjera da govorimo o otpornosti i plemenitosti krimskih Tatara, koji gube svoju domovinu po drugi put u 70 godina. (Olexiy Tarasov / Buro 24/7)
   Igrani prvijenac mladog ukrajinskog redatelja Narimana Alieva, melankolična je balada o progonstvu i gubitku. Dramatični pokretač je međugeneracijska napetost između oca i sina oko sukobljenih stavova prema vjeri, tradiciji, identitetu i domovini. Ovaj antagonizam ima puno više smisla za svakoga tko je upoznat s tragičnom poviješću Tatara na Krimu, posebice tijekom sovjetske ere pod Staljinom, koji je cijelu etničku manjinu podvrgnuo masovnim deportacijama i pogubljenjima. Danas, kada je Krim ponovno pod ruskom okupacijom od 2014., Tatari se suočavaju s novim valom progona, zaplijenjenom im zemljom, zabranjenim političkim organizacijama. (Stephen Dalton, The Hollywood Reporter)
    Ono što filmu može naštetiti je to što pretpostavlja pozadinsko znanje… Šteta, budući da je to elokventan film s dubokim osjećajem koji, u potpunosti izostavljajući bilo kakvu glazbenu partituru, tako prenosi kompleks emocija još snažnije. (Philip Kemp / Sight and Sound)
   Manjinska priča koja odslikava svu predivnu raznolikost Ukrajine: tiče se sve malobrojnije zajednice krimskih Tatara, uhvaćene na razmeđu modernog sukoba. (Stojan Stamenić / pobjeda.me)

https://www.imdb.com/title/tt9431740/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA