MUŽEVI

Husbands, 1970.

PODCIJENJENI NEZAVISNI AMERIČKI FILM 70-TIH
Husbands, 1970. John Cassavetes, 154 min.
Scenarij:
John Cassavetes
Uloge: Ben Gazzara, Peter Falk, John Cassavetes, Jenny Runacre, Jenny Lee-Wright
   Tri sredovječna prijatelja - Harry, Archie i Gus - koji žive naizgled idiličnim porodičnim životima, iznenadna smrt zajedničkog poznanika potakne da shvate kako im nedostaju životna uzbuđenja, kao i da su prvi put suočeni sa strahom od vlastite smrtnosti.
   John Cassavetes je scenarij temeljio na vlastitom traumatičnom iskustvu, suočenju s tragičnim gubitkom brata u dobi od svega 30 godina, te je riječ o njegovu vrlo osobnom djelu u realizaciji kojeg se u određenoj mjeri oslanjao na improvizaciju. Osim što su karakteri likova izgrađeni na temelju osobnosti stvarnih glumaca koji ih tumače, dijalozi su u dobroj mjeri plod improvizacije glumaca Petera Falka i Bena Gazzare.
   Cassavetesovo najbolje djelo. (Jay Cocks / Time)
   Formalno radikalno, duboko osobno djelo koje još uvijek donosi mnoga iznenađenja. (Richard Brody / New Yorker)
   „Muževi“ nude veliku dozu humora i tragedije te impresivnu iskrenost koja se rijetko bilježi u američkim filmovima. Cassavetesov scenarij i režija prilično su realistični i često briljantni. (Phil Strassberg / Arizona Republic)
   „Muževi“ možda nisu strukturalno savršeni, ali to je ipak nesentimentalno seciranje ega, straha i muževnosti. (Matthew Thrift / Little White Lies)

https://www.imdb.com/title/tt0065867/?ref_=nv_sr_srsg_6

   U Americi su 70-e godine bile ispunjene (danas) klasičnim autorskim filmovima, međutim, mnogi su naslovi prošli ispod radara. Najkraće, nepravedno zanemareni. U sjeni zvučnijih radova istih autora, pomicali su filmske kanone poput slavnijeg „novog hollywooda“ (Altman, Scorsese, Cimino, Carpenter, Milius, Boorman...), dovoljno kvalitetni da bi ih označili kao radikalnije od mainstream filmova.

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA