MJESEC NAÅ EG FILMA: Å TO JE IVA SNIMILA 21. LISTOPADA 2003.

Å to je Iva snimila 21.listopada 2003., 2005.

MJESEC NAŠEG FILMA
Što je Iva snimila 21.listopada 2003., 2005. Tomislav Radić, 96 min.
Scenarij:
Tomislav Radić, Ognjen Sviličić
Uloge: Ivo Gregurević, Anja Šovagović Despot, Boris Svrtan, Masha Mati Prodan, Barbara Prpić, Karl Menrad
   Dana 21. listopada 2003. godine, bistra i senzibilna tinejdžerica Iva slavi 14. roÄ‘endan. Odrasla u zagrebačkoj graÄ‘anskoj obitelji gornjeg srednjeg sloja, uz donekle otuÄ‘enu majku, kućanicu Željku, i pomalo gruba oca, narodskog čovjeka Božu, Iva je kao roÄ‘endanski dar od roditelja dobila video kameru. I odmah ju uključila,  odlučivši snimiti svaki trenutak dana u kojem joj ocu u posjet stiže gospodin Hoffman, važan poslovni partner iz Njemačke. Dok se očekuju gosti, na vidjelo izbijaju mnoge nesuglasice meÄ‘u Ivinim roditeljima.
   Godine 2005. ovjenčana Zlatnim arenama za najbolji film, režiju, glavnu mušku i žensku ulogu, te nagradom Oktavijan Hrvatskog društva filmskih kritičara, izvrsna socijalna drama za koju je scenarij supotpisao Ognjen Sviličić. Tomislav Radić se sigurno i sugestivno režiranom, dinamičnom, dojmljivo atmosferičnom i dramaturški gotovo besprijekorno uobličenom "Ivom...", koju nose životni likovi i njihova raspoložena meÄ‘uigra, (ponovo) predstavio kao iskusan "stari vuk" hrvatskog filma, kao umješan redatelj koji prati trendove, koji je vješt u radu s glumcima i koji zna prepoznati i efektno uobličiti važne detalje iz životne svakodnevice. (hrfilm.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0471394/?ref_=fn_al_tt_1
   Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija.
   Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA