MJESEC NAÅ EG FILMA: SATIEMANIA

Satiemania, 1978.

MJESEC NAŠEG FILMA
Satiemania, 1978. Zdenko Gašparović, 14 min.

   Neponovljivo gledateljsko iskustvo, virtuozni zadnji autorski film Zdenka Gašparovića i meÄ‘unarodno najhvaljeniji proizvod zagrebačke škole crtanog filma, animirani film Satiemania teško je opisati. Gašparović vizualizira slavnu glazbu Erika Satiea (čijoj je slavi značajno doprinio) kombinacijom raskošne animacije i prelijepih statičnih likovnih kompozicija. Spajajući razne motive, meÄ‘u kojima se izdvaja žena kao predmet čežnje, stvorio je vrlo emotivnu cjelinu nadahnutu vlastitim duhovnim iskustvima.
https://www.imdb.com/title/tt0257098/?ref_=fn_al_tt_1
   Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija.
   Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA