MJESEC NAÅ EG FILMA: H8

H8, 1958.

MJESEC NAŠEG FILMA
H8, 1958. Nikola Tanhofer, 106 min.
Scenarij:
Zvonimir Berković, Tomislav Butorac (prema ideji Zvonimira Berkovića i Nikole Tanhofera)
Uloge: ÐurÄ‘a Ivezić, Boris Buzančić, Antun Vrdoljak, Vanja Drach, Marijan Lovrić, Mira Nikolić, Antun Nalis, Mia Oremović, Stane Sever, Pero Kvrgić, Marija Kohn, Fabijan Šovagović, Ljubica Jović, Ivan Šubić, Siniša Knaflec
   Akcijska drama, film katastrofe u koji su inkorporirane sudbine putnika autobusa i drama vozača kamiona. Ova dva vozila sudarit će se na autoputu jedne kišovite noći i u toj će nesreći samo dio putnika iz autobusa preživjeti. H8 sve je što se zna o vozilu koje je skrivilo nesreću; tek dio registarske oznake. Velika prometna nesreća koju je skrivio vlasnik putničkog automobila, pri čemu se svjedoci nakon njegovog bijega sjećaju samo početnih znakova registracijske tablice H-8, dugo je okupirala jugoslavensku javnost. Zvonimir Berković, Tomislav Butorac i Nikola Tanhofer osmislili su priču prema tom dogaÄ‘aju, pazeći na autentičnost detalja nesreće, ali stvorivši potpuno fikcionalne likove putnika.
   Narativno, dramaturški i režijski izvanredno svjež i precizan, iznimno modernog sveukupnog senzibiliteta u kontekstu ondašnje jugoslavenske kinematografije, „H-8“ oduševio je suvremenu kritiku i publiku te se sve do danas zadržao kao neupitni klasik hrvatskog i jugoslavenskog filma. Na festivalu u Puli Tanhoferovo ostvarenje ovjenčano je nagradama za najbolji film, režiju, scenarij, epizodnog glumca i glumicu te nagradom publike Jelen.
https://www.imdb.com/title/tt0051693/?ref_=fn_al_tt_2
   Mjesec svibanj, u kojem projektom H15 – 15 godina u našem filmu Hrvatski audiovizualni centar obilježava 15 godina djelovanja, bit će proglašen Mjesecom našeg filma. Naime, od 1. do 31. svibnja u čak 56 gradova i 72 kina diljem Hrvatske bit će prikazano 60 domaćih filmova realiziranih u proteklih 15 godina, i to putem više od 480 projekcija.
   Mjesec našeg filma zamišljen je kao program koji za cilj ima publiku provesti kroz domaću kinematografiju podsjećajući je na neke od najuspješnijih i omiljenih filmova uz koje su odrastali, razvijali se, educirali, rasli, mijenjali se. Pogledom unatrag nastojimo podsjetiti na uspjehe hrvatskog filma i audiovizualne proizvodnje u proteklom razdoblju i proslaviti ih te tako ujedno motivirati publiku na praćenje hrvatskog filma i u budućnosti. Program u sklopu Mjeseca našeg filma održat će se u kinima u sklopu Kino mreže, nezavisnim kinima te u CineStar kinima diljem Hrvatske.

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA