MELANKOLIJA

Melancholia, 2011.

Melancholia, 2011. 136 min. DK/S/FR/DE
Scenarij:
Lars von Trier
Uloge: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg, Alexander Skarsgard, Brady Corbet, Cameron Spurr
   U noći proslave vjenčanja Justine zapravo nije sretna te se bori s osjećajima. Troškove ekstravagantnoga vjenčanja i brigu da sve prođe u redu preuzela je njezina bogato udana sestra s kojom ima napeti odnos. Paralelno sa slavljem, odvija se i moguća katastrofa. Plavi planet prozvan Melankolija juri prema Zemlji i ne zna se koje će biti posljedice.
CANNES 2011. NAJBOLJA GLUMICA
CANNES 2011. NOMINACIJA ZA ZLATNU PALMU

   “Melancholia” je trebala biti znanstvenofantastični film. Razgovarao sam s nekima od najboljih ljudi u Danskoj i rekao im da trebam planet koji će biti deset puta veći od Zemlje i koji će na kraju udariti u Zemlju. Pitao sam ih kada bi se to moglo dogoditi, za tisuću ili dvije tisuće godina, a oni su mi rekli da se to može dogoditi sutra. “Sjajno”, rekao sam, “onda to neće biti znanstvenofantastični film.“ (Lars von Trier)
   Jedan on rijetkih filmova koji će vam sigurno biti bolji nakon svakog sljedećeg gledanja... (arubaluba/filmski.net)
   „Melancholia“ pokazuje da film ovisi najviše o režiji jer glumci prije ovoga nisu pokazali ovakvu impresivnu glumu! Bez specijalnih efekata u savršenom spoju ludila i klasične glazbe Lars Von Trier je još jednom pokazao koliki je car, svaka cast! (kovant/filmski.net)
   „Melancholia“ je jedinstveno i nezaboravno filmsko iskustvo, kao ni jedno do sad... (Antonio Kozina / ravnododna.hr)

http://www.imdb.com/title/tt1527186/?ref_=nv_sr_1

LARS VON TRIER / RETROSPEKTIVA
   Još otkako je 1984. njegov film Element zločina u Cannesu polarizirao kritičare, koji su ga često nazivali 'narcisoidnim samopromotorom' i 'pukim manipulatorom', von Trier stalno lomi valove i pliva protiv struje...
http://kinotuskanac.hr/article/persona-non-grata
http://filmski.net/dossier/81/lars_von_trier

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA