M BUTTERLY

M Butterly, 1993.

100 GODINA WARNERA
M Butterly, 1993. David Cronenberg, 101 min.
Scenarij:
David Henry Hwang prema vlastitoj,j istoimenoj drami, nagrađivanoj broadwayskoj predstavi.
Uloge: Jeremy Irons, John Lone, Barbara Sukowa, Ian Richardson, Annabel Leventon
   Drama o ljubavi i opsesiji koja se temelji na istinitoj priči!
   René Gallimard francuski je diplomat u Kini 1960-tih. godine. Nespreman je na snažne osjećaje koji ga obuzmu kada ugleda divu pekinške Opere dok izvodi Puccinijevu operu „Madame Butterfly“. Gallimard upoznaje, a potom postaje opsjednut svojom tajnovitom muzom Song Liling koju nazove „Butterfly“. Slijedi je u tajnovit svijet kineske glazbe, kulture i napokon se upušta u tako strastvenu ljubavnu aferu da spremno riskira, a potom i odbacuje svaki ostali dio svog života. Njihova afera traje 20 godina…
   David Cronenberg obuzdava svoj provokativni senzibilitet i suzdržano barata delikatnim materijalom. (konsenzus kritičara / rotten tomattoes)
   Rene Gallimard nije znao jer nije želio znati da je 20 godina bio zaljubljen u idealnu ženu svojih snova i nije dopustio da se stvarnost umiješa. Ovo objašnjenje zvuči kao romantični idealizam, ali Hwang sugerira da je Gallimard također bio zaslijepljen svojim bijelim zapadnjačkim fantazijama o pokornoj Azijatkinji. Toliko je očajnički tražio da ova osoba bude leptir njegovih snova da je jednostavno bio slijep za sve druge dokaze. Njegova samoobmana postavlja pozornicu za dramu. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Cronenberg više ne treba ljigave parazite ili eksplozivne glave; sposobnost ljudskog srca da se zavara dovoljno je zastrašujuća i bizarna. (Rob Gonsalves / Rob's Movie Vault)
   Nevjerojatna ljubavna priča pretvorena u jezivu horor priču. (Dennis Schwartz / dennisschwartzreviews.com)

https://www.imdb.com/title/tt0107468/?ref_=nm_flmg_t_72_act

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA