LOMEĆI VALOVE

Breaking the Waves, 1996.

Breaking the Waves, 1996. 159 min. DK/ES/DE/IS/FR/NL
Scenarij:
Lars von Trier, Peter Asmussen
Uloge: Emily Watson, Stellan Skarsgard, Katrin Cartlidge, Jean-Marc Barr, Udo Kier
   Film se odigrava u malenoj, seoskoj, ekstremno religioznoj zajedinici koju nastanjuju pomorci, radnici, svećenici i pobožne kućanice. Mlada, religiozna, naivna i blago autistična djevojka Bess McNeil zaljubljuje se u danskog naftnog radnika Jana. Njih dvoje su snažno zaljubljeni, a kad Jan ode na svoju bušotinu Bes se moli da se vrati jednom zauvijek. Jan se zaista i vraća, ali slomljenog vrata u nesreći na naftnoj platformi. Zbog njegovog zdravstvenog stanja Jan i Bess više ne mogu uživati u seksu, pa Jan nagovara Bess da nađe drugog ljubavnika, a njemu da prepričava detalje. Kako Bess postaje sve izopačenija u svom seksualnom životu, tako sve više vjeruje da je njeno ponašanje vođeno od strane Boga i da pomaže Janovom oporavku... (film je bio nominiran za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma)

CANNES 1996. VELIKA NAGRADA ŽIRIJA
EUROPEAN FILM AWARDS 1996. NAJBOLJI FILM

   Potpuno sam predvidio i zaboravio moj omiljeni ljubavni film svih vremena. Možda zbog činjenice da „Breaking the waves“ i nije klasična ljubavna drama, već remek djelo koje se bavi religijom, ljubavlju, seksom, brakom, malim društvenim zajednicama, stereotipima, strasti i mentalnom bolešću kao ni jedan prije njega... Kraj filma je jedan od najgenijalnijih, najšokantnijih i najsnažnijih završetaka filma. Kadar koji "deus ex machina" rješava sve dileme, zaplete i dvojbe filma nemjerljivom jasnoćom božje providnosti. Taj zadnji kadar koji je i najhladnijim slomio srce, govori više o ljubavi, religiji i iskrenoj bezuvjetnoj vjeri u Boga nego sve stranice Bibillje, Kurana, Scijentologije i ne znam čega sve ne zajedno. Savršen kadar, dostojan karizmatičnog i tragičnog filma kao što je remek djelo "Breaking the Waves"... (zujo / movie-maker.bloger)
http://www.imdb.com/title/tt0115751/?ref_=nv_sr_5

LARS VON TRIER / RETROSPEKTIVA
   Još otkako je 1984. njegov film Element zločina u Cannesu polarizirao kritičare, koji su ga često nazivali 'narcisoidnim samopromotorom' i 'pukim manipulatorom', von Trier stalno lomi valove i pliva protiv struje...
http://kinotuskanac.hr/article/persona-non-grata
http://filmski.net/dossier/81/lars_von_trier

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA