L.A. POVJERLJIVO

L.A. Confidential, 1997.

LA Confidential, 1997. Curtis Hanson, 138 min. US
Scenarij
: Brian Helgeland & Curtis Hanson (po romanu Jamesa Ellroya iz 1990., trećoj knjizi iz njegove serije „L.A. Quartet“)
Uloge: Kevin Spacey, Russell Crowe, Guy Pearce, James Cromwell, Kim Basinger, Danny DeVito, David Strathairn, Ron Rifkin, Paul Guilfoyle, Paolo Seganti, Brenda Bakke
   Radnja smještena u početak 50-tih godina u Los Angelesu. Grad andjela, poput ostatka zemlje, uživa blagodati naglog poratnog prosperiteta i probuđene svijesti o tome kako ostatku svijeta može prodati uljepšanu sliku samog sebe. Ali, ispod te blistave površine krije se mračno naličje seksualnih perverzija, droge, nemorala i uznemirujuće povezanosti holivudskih veličina sa organiziranim zločinom. Izmedju te dvije krajnosti - blistavog lica i mračnog naličja - nalazi se losandjeleska policija čija su tri pripadnika junaci filma. U početku se trojica policajaca ne poznaju, čak i ne podnose, ali će ih pokolj u jednoj losandjeleskoj zalogajnici natjerati na međusobnu suradnju u rasvjetljavanju mračnog misterija.
   Film je premijerno prikazan na filmskom festivalu u Cannesu 1997. Prema Hansonovom tumačenju, Warner nije želio da se prikaže u Cannesu jer su smatrali da tamo postoji "...anti-studijska pristranost... Zašto onda otići i vratiti se kući kao gubitnik?" Hanson je pak želio debitirati s filmom na međunarodnoj pozornici visokog profila. On i drugi producenti zaobišli su studio i poslali kopiju izravno izbornoj komisiji festivala, kojoj se svidio. Ostalo je povijest...
   Na specijaliziranoj filmsko-kritičarskoj web stranici Rotten Tomatoes, „LA Confidential“ ima od 99%  pozitivnih kritika i prosječnu ocjenu 9/10, pri čemu su 162 od 163 recenzije pozitivne. Konsenzus kritičara stranice glasi: "Napet tempo, briljantni scenarij i gluma vrijedna Oscara, dobitno se kombiniraju da bi proizveli pametnu, uzbudljivu vožnju.“ Ugledni časopis TIME rangirao je „LA Povjerljivo“ najboljim filmom 1997.
   Film noir, i tako i jest, ali je više od toga: neuobičajeno za kriminalistički film, bavi se psihologijom likova... Sadrži sve elemente policijske akcije, ali u oštro odrezanom, ekonomičnijem stilu; akcija ne postoji sama za sebe, već služi kao poornica vrhunskoj glumi. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Odmah sam shvatio da je to umjetničko djelo na vlastitoj razini. Bilo je nevjerojatno vidjeti fizičku inkarnaciju likova. (pisac romana James Elroy, nakon premijere u Cannesu)   
   Pravi pravcati biser sedme umjetnosti. Rakošan, zanimljiv i intrigantan film noir u punom smislu te riječi. L.A. Povjerljivo je film koji naprosto ne smijete propustiti a autori mogu samo žaliti što su u trci za Oscarom imali suparnika u „Titanicu“. I zadovoljili se sa samo dva oscara: adaptirani scenarij (Brian Helgeland i Curtis Hanson) prema romanu Jamesa Elroya te sporedna ženska uloga (Kim Basinger). Evociranje atmosfere Hollywooda pedesetih u mreži policijske korupcije, lakih dama i žutog tiska te okruženog glamourom koji će godinama kasnije postati svrhom postojanja tvornice snova. Sve to sa lakoćom i pedantno predstavlja redatelj Curtis Hanson do kraja vas držeći prikovanim za stolicu. U glumačkoj podjeli naprosto ne znate koga biste izdvojili: markantnog Kevina Spaceya i Russella Crowea; pravo otkriće u liku Guya Pearcea; uvijek dobrog, pače ovdje izvrsnog Danny DeVita kao predstavnika onog što danas zovemo neukusnim (mala riječ) žutim tiskom; već spomenuta Kim Basinger te hladnokrvni David Strathairn. I naprosto je nevjerojatno da akademija nije to prepoznala i barem nekog nominirala u kategoriji muških uloga. Premalo nagrada za ovako veliki film, ali ako mu je to ikakva satisfakcija kritika diljem svijeta aklamacijom ga je podržala dajući mu bezbroj nagrada. Komplimente više nitko ni ne uspijeva nabrojiti. Jednostavno, „L.A. Povjerljivo“ je impresivan film! (Vladimir Županović)
   Kao rijetko koji holivudski film u posljednje vrijeme, L.A. povjerljivo zaslužuje epitet "povijesni" u najpozitivnijem smislu riječi... Također, kao rijetko koji holivudski A-film približio se savršenstvu i treba ga najtoplije preporučiti kako publici tako i kritici. (Dragan Antulov, purger.com)
   Glumačka podjela pravljena bez kompromisa pokazala je rezultate: rijetko je vidjeti krimić s tako mnogo slojevitih, dobro napisanih i zaživjelih karaktera, koji, da stvar bude složenija, kroz film doživljavaju transformacije, mijenjaju uzajamne odnose i skidaju krinke. Filigranski dramaturški, redateljski i glumački rad složen je do zadnje ciglice. Slično važi i za kriminalistički zaplet. Pametan, slojevit, pun iznenađenje i lišen većih logičkih gafova, „L.A. Confidential“ apsolutno žanrovski funkcionira. (Jurica Pavičić,  SD/1998.)

https://www.imdb.com/title/tt0119488/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA