KOŽA

Skin, 2018. Guy Nattiv, 118 min. US/CA/BR/CH
Scenarij:
Guy Nattiv
Uloge: Jamie Bell, Danielle Macdonald, Daniel Henshall
   Bryon Widner bio je jedan od najtraženijih skinheada na FBI-ovoj listi. Zastrašujuće rasističke tetovaže kojima je pokriven od glave do pete simboliziraju zločine iz mržnje. Kada upoznaje Julie i njezine tri mlade kćeri, odgovornost očinstva ga snažno potakne da napusti pokret i život pun mržnje. Njegova odluka je doslovce dočekana na nož od strane njegove bivše bande koja mu prijeti smrću dok pokušava okrenuti svoj život. Uz pomoć FBI-a imao je čak 25 brutalnih operacija uklanjanja tetovaža u zamjenu za razotkrivanje zločina na koji se svaka pojedina tetovaža odnosi, što je kulminiralo uhićenjem i osudom njegove bivše bande.
   Biografska krimi drama o bivšem neonacistu s američkog Midwesta Bryonu Winderu. O njemu je snimljen i dokumentarac "Erasing Hate", a već prvi pogled na Bryona sugerira zašto se ovi filmovi nazivaju "Koža" ili "Brisanje mržnje".
   Riječ je o filmu koji progovara o jednoj vrlo važnoj i aktualnoj temi jer vidimo, nažalost, da je tih neonacističkih, rasističkih i mrziteljskih organizacija sve više ne samo u Americi, već da je posljednjih godina sličnih kretena sve više i u dobroj staroj Evropi. Nudi ovaj film i sasvim solidan uvid u funkcioniranje jedne takve organizacije i vidimo kako je tu u pravilu riječ o napuštenim i izgubljenim klincima u kojima razni manipulatori i širitelji mržnje pronalaze laku metu za sijanje svojih idiotarija... Kad si odbačen i ostavljen od svih, tada osjećaj pripadnosti bilo kakvom društvu, zajednici ili organizaciji za nekog takvog može značiti jako puno i tada u pravilu nije teško zavesti i izmanipulirati nekoga tko samo želi pripadati nečemu. Upravo zbog toga je nevjerojatno važno imati i obrazovni sustav koji će u djeci i mladima razvijati kritičko razmišljanje, a ne od njih samo stvarati programirane poslušnike i klimavce koji ne znaju i ne mogu shvatiti svijet oko sebe i koji se nevjerojatno lako daju izmanipulirati te pristaju činiti najgore moguće stvari. I u ovom filmu vidimo da su to u pravilu ljudi potpuno ispranih mozgova, koji ne mogu shvatiti da je ono što čine potpuno pogrešno. (http://gambee82.blogspot.com)
"Skin" nije najviši rang filma o neonacistima poput "American History X", "Romper Stompera" ili "Believera"... ali je svejedno dobar film koji zaslužuje veću ocjenu zbog društvene važnosti i prilične direktnosti u poruci. (Marko Njegić, Slobodna Dalmacija)
   „Skin“je mogao zagrepsti i više ispod površine, ali vrijedna priča i predani Jamie Bell čine ovu dramu vrijednom gledanja (opći zaključak na Rotten Tomatoes, film je imao na ovom popularnom siteu prosječnu ocjenu od 6,72)

https://www.imdb.com/title/tt6043142/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA