KOREJSKI VIKEND

Povodom otvaranja ciklusa filmova Korejskog vikenda u Splitu u sklopu Turneje korejskog filma u Hrvatskoj 2014. Veleposlanstvo Republike Koreje, u suradnji s Centrom za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, imaju čast pozvati vas na projekciju filma ÄŒovjek s planom (2014.) redatelja Si-heub Sunga u petak 12. prosinca 2014. u 20:00 sati u Kinoteci Zlatna vrata.

Ulaz je slobodan.
Zadovoljstvo nam je pozvati vas na piće dobrodošlice 30 minuta prije projekcije.

PROGRAM:

Dok je Kim Ki-duk provodio dane u osami izolirane planine, dokumentirajući svoju avanturu u Arirangu, neki drugi veliki korejski sineasti poput Chan-wook Parka (Stalker), Joon-ho Bonga (Snowpiercer) i Jee-woon Kima (The Last Stand) umjesto izolacije odabrali su migraciju. Nakon što su se već afirmirali na globalnoj festivalskoj sceni i postali 'it' face, bilo je pitanje dana kad će Hollywood prepoznati njihovu vitalnost. Jedino su tradicionalist Kwon-taek Im i modernist Sang-soo Hong, ti ultimativni miljenici festivalskih programera, ostali tvrdoglavo vjerni sebi. A ako se Zapad pojavljuje u Hongovim filmovima, to nikad neće biti Hollywood već Pariz kao hommage Jeanu Eustacheu (Noć i dan) ili Francuska u liku turistkinje Isabelle Huppert (U drugoj zemlji). Zato Turneja korejskog filma u Hrvatskoj 2014. više igra na u nas mahom nevidljivi korejski žanrovski mainstream, iako je riječ o komadima koji su imali veliki komercijalni uspjeh. Kultni Cheol-soo Jang (Supertajni zadatak), kojeg naša festivalska publika pamti po sjajnom horroru „Bedevilled“, nanovo dokazuje fini osjećaj za lokaciju, samo što izolirani otok sada zamjenjuje izolirani kvart s uskim uličicama u kojem se skriva prerušeni sjevernokorejski operativac čekajući naredbe i glumeći retarda (film je snimljen prema web stripu Jong-hun Choija iznimno popularnom meÄ‘u korejskim teensima). Sumanuti Chan-ik Lim (Policajac godine) slijedi najbolju tradiciju korejskih policijskih akcića garniranih finom dozom humora. A neodoljivi Si-heup Seong (ÄŒovjek s planom) spaja rom-com estetiku s bizarnim gegovima u priči u kojoj se sučeljavaju red i kaos u slučajnom susretu opsesivno kompulzivnog muškarca i mlade glazbenice.(Dragan Rubeša - www.filmski-programi.hr)

PETAK  12.12.

20.00 ÄŒOVJEK S PLANOM 

Peulraenmaen, 2014. Si-Heup Seong, 115 min.

Scenarij: Lee Jeong-A

Uloge: Jung Jae-young, Han Ji-min, Cha Ye-ryun, Jang Gwang, Kim Ji-young

                Svakodnevna životna rutina Hana Jung-seoka odvija se točno po planu. Zbog opsesivno kompulzivna poremećaja i straha od bakterija, društveno se ne snalazi najbolje. Radi kao knjižničar i život mu je veoma predvidljiv. Jedna od stvari koju nije mogao predvidjeti je zaljubljivanje. U obližnjem dućanu u koji redovno zalazi, radi jednako pedantna blagajnica kojoj odluči priznati svoje osjećaje.

SUBOTA 13.12.

17.30 SUPERTAJNI ZADATAK

Eun-mil-ha-gae eui-dae-ha-gae, 2013. Chul-soo Jang, 124 min.

Scenarij: Yoon Hong-gi, Jang Cheol-soo (prema web stripu)

Uloge: Kim Soo Hyu, Park Ki-Woong, Lee Hyun-woo, Son Hyun-joo, Park Hye-sook
                Troje sjevernokorejskih tajnih agenata živi u Južnoj Koreji čekajući upute za daljnje djelovanje. Svi su prošli posebnu obuku i iznimno su sposobni za terenski rad. Šetajući siromašnim kvartom u Seoulu, Won Ryoo-hwan je upoznao stariju gospoÄ‘u koja ga je prihvatila kao sina i dala mu da živi iznad njezina dućana. U njemu ujedno zaraÄ‘uje za život, a okolina ga smatra priprostim i smotanim mladićem. Drugi agent je Ri Hae-rang, koji nikad nije svirao gitaru, no pravi se da želi postati rock zvijezda. Srednjoškolac Ri Hae-jin isto nije ono što se čini...

   Baek Sang Art Awards 2014. Most Popular Actor

   Grand Bell Awards, South Korea 2013. Best New Actor

   Puchon International Fantastic Film Festival 2013. Citizen's Choice Award / Feature Film

20.00 POLICAJAC GODINE

Chae-po-wang, 2011. Lim Chan-ik, 117 min.

Scenarij: Lim Chan-ik, Choi Jin-won

Uloge: Park Joong-Hoon, Lee Seon-gyun, Lee Sung-mi, Kim Jeong-tae, Ko Ju-yeon

                Mapo i Seodaemun su dvije policijske stanice koje stalno meÄ‘usobno usporeÄ‘uju rezultate natječući se za premoć. Na čelu Mapoa je Hwang Jae-seong, policajac s daleko najvećim brojem uhićenja meÄ‘u kolegama. Iako trenutno drži titulu "časnika godine", još čeka željeno promaknuće. Za razliku od njega, Jeong Ee-chan je završio policijsku akademiju i netom je izabran da bude na čelu Seodaemuna. Počinje njihovo natjecanje za slijedeću titulu "časnika godine" koja donosi i mnogo novca.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA