Koordinacije udruga stara gradska jezgra

"KAKO UPRAVLJATI POVIJESNIM GRADSKIM JEZGRAMA"


"Suočeni s nizom nedoumica i dvosmislenih poruka koje dolaze iz institucija koje bi trebale štititi kulturnu baštinu i pridonositi u osmišljavanju perspektiva njezina korištenja, i struka i lokalne samouprave, ali i zainteresirani graÄ‘ani nalaze se pred izazovom osmišljavanja budućnosti povijesnih gradskih jezgri i zaštićenih područja. Naročito u krhkim sredinama izloženima pritisku turističkog razvoja, potreba da se zajednički odgovori na prijetnje postaje hitna, a izrada planova upravljanja, osim što je obaveza za graditeljske cjeline i pojedinačne spomenike pod zaštitom UNESCO-a, prilika je i da gradovi racionalno i trajno svoju baštinu sačuvaju, ali i od nje pametno  profitiraju. 
Sve ono što je loše za lokalnu zajednicu u konačnici postaje loše i za ukupno gospodarstvo. Turistička monokultura ne samo da pustoši povijesne jezgre, već izjeda i srž turističke ponude - prazne ljuske povijesnih gradova znatno su manje atraktivne posjetiteljima od živog grada u svim njegovim manifestacijama. Suvremeni trendovi dinamičke konzervacije te sugestije pristupa koji se nalaze u dokumentima Europske komisije i UNESCO-a, jasno traže održive modele zaštite pa je stoga jedan od ciljeva ove tribine podijeliti znanja i iskustva na kojima bi se oni temeljili.
Na splitskim i dubrovačkim primjerima namjera nam je raspraviti moguće modele izrade planova upravljanja povijesnim cjelinama i pojedinačnim objektima. O važnosti participativnog planiranja i međusektorske suradnje govoriti će stručnjaci i predstavnici zainteresirane javnosti, a tribinu će moderirati Diana Magdić iz Udruge TESERAKT za interdisciplinarna istraživanja.
Govore:
Dr.sc. Dražen Arbutina – ICOMOS Hrvatska
Svjetlana Jelavić Dean, dia - Društvo arhitekata Dubrovnik
Denis Orlić - Društvo prijatelja dubrovačke starine
Ivan Viđen - Srđ je Grad
Mr. sc. Mario Rovan - Građanska inicijativa Split
uz predstavnike Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Zavoda za obnovu Dubrovnika i mnoge druge."

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA