KINOTEKA NA BAČVICAMA: ŽIVJETI I UMRIJETI U L.A.

To Live and Die in L.A., 1985.

To Live and Die in L.A., 1985. William Friedkin, 116 min. US
Scenarij:
William Friedkin, Gerald Petievich
Uloge: William Petersen, Willem Dafoe, John Pankow, Debra Feuer, John Turturro
   Ekranizacija istoimenog romana, koji je napisao Gerald Petievich, bivši pripadnik Tajne službe.
   Richard Chance i Jim Hart su tajni agenti. Ako ne čuvaju Predsjednika, rješavaju najteže slučajeve, baš kao što je i ovaj: lov na Ricka Mastersa, vrhunskog krivotvoritelja, jednog od najboljih u poslu. Za  Richarda će lov postati osobna stvar kad mu dotični ubije partnera. Pronaći Mastersa je  složena stvar, čovjek je skoro, pa duh, ali postoje neki tragovi koje Chance i novi partner mogu iskoristiti, svjedoci koje mogu nadzirati i zakone koje mogu prekršiti. Sve to će i napraviti, ali ni Masters ne sjedi besposleno.
   Ako Friedkin povremeno i pretjera, privlači pozornosti i uspijeva ispričati fascinantnu priču. (Jay Boyar / Orlando Sentinel)
   Suncem okupan LA neo-noir u kojem nitko nije dobar i svatko ima nešto za skrivati. (Cory Woodroof  / 615)
   Film je prvorazredan. Režija je ključna. Friedkin je napravio neke dobre filmove...i neke loše. Ovo je njegov povratak, koji pokazuje dubinu i vještinu ranijih radova. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Studija o korupciji i brutalnosti, film nestalnog, ali ponekad briljantnog Williama Friedkina je ciničan i nevjerojatno dobar. (The Digital Fix)
   Friedkin, koji je već pomalo stagnirao (nakon uspjeha s „Exorcistom“ i „Francuskom vezom“), vratio se s ovim filmom iako nikad nigdje nije ni otišao, ali bio je to dobar povratak u staru formu jer „To Live…“ je jedan od onih jednako vrhunskih krimića za koje se možete otvoreno zapitati za kojeg vraga nemaju neki bolji status u filmskoj ostavštini. Da ima nekih mana, ima, no što je pokoja nesavršenost kad je konačni rezultat jako blizu vrhunskog. (deckardovkutak.wordpress.com)

https://www.imdb.com/title/tt0090180/?ref_=nm_knf_t2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA