KINOTEKA NA BAČVICAMA: TRAGAČI

The Searchers, 1956.

The Searchers, 1956. John Ford
Scenarij:
Frank S. Nugent prema istoimenom romanu Alana Le Maya iz 1954. godine.
Uloge: John Wayne, Jeffrey Hunter, Vera Miles, Ward Bond, Natalie Wood
   Radnja je smještena u vrijeme teksaško-indijanskih ratova - sredovječni veteran građanskog rata, Ethan Edwards, provodi godine tražeći svoju otetu nećakinju...
   Lik Ethana Edwardsa, jedan je od najzanimljivijih likova koje su Ford i Wayne ikada stvorili. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Riječ je o netipičnom i vrlo kompleksnom predstavniku žanra vesterna, svojevrsnoj odiseji koja se odigrava na Divljem zapadu, a u autorskom je fokusu slojevit prikaz čovjekove želje za osvetom te s njom povezane rasne netrpeljivosti, koja biva sagledana iz kritičkog motrišta i u kontekstu naizgled romantičnog okvira putovanja, što cjelini daje i epsku dimenziju. (HFS)
   Redateljski pečat Johna Forda nepogrešiv je. (Variety)
   U cjelini, ključno ostvarenje vesterna u kontekstu kojega radikalizira također motive putovanja i osvete, a i jedno od ključnih djela Fordova opusa, film su istaknuti redatelji novoholivudske kinematografije (M. Scorsese, J. Milius, S. Spielberg) proglasili jednim od paradigmatskih filmova amereričke  kinematografije. (Bruno Kragić / HFL)
   Više od pukog društvenog izražavanja kao što su to činili drugi vesterni tog razdoblja, Ford u „Tragače“ ulijeva vizualnu poeziju i osjećaj melankolije koji su rijetki u američkim filmovima i još rjeđi u vesternima. (Scott McGee / Turner Classic Movies)
   Dok su Komanči prikazani kao krajnje nemilosrdni, Ford pripisuje motivaciju za njihova djela i daje im dostojanstvo koje dolikuje ponosnoj civilizaciji. Nikada ne vidimo da Indijanci čine strašnije zločine od onih koje su počinili bijelci. (Ed Lowry / The Austin Chronicle)

https://www.imdb.com/title/tt0049730/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_8_nm_0_q_The%2520Searchers%252C%25201956.%2520

UTORAK / 23.07.
21:30 sati

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA