KINOTEKA NA BAČVICAMA: SUĐENJE U NUREMBERGU

Judgment at Nuremberg, 1961.

Judgment at Nuremberg, 1961. Stanley Kramer, 179 min. UK/US
Scenarij:
Abby Mann, prema epizodi (Judgment at Nuremberg) TV serije „Playhouse 90“ iz 1959. godine Abbyja Manna
Uloge: Spencer Tracy, Burt Lancaster, Richard Widmark, Maximilian Schell, Marlene Dietrich, Montgomery Clift, Judy Garland, William Shatner, Howard Caine, Werner Klemperer, John Wengraf, Karl Swenson, Ben Wright, Virginia Christine, Edward Binns
   Pravosudna drama inspirirana stvarnim dogaÄ‘ajima, suÄ‘enju koje su nakon drugog svjetskog rata američke okupacijske vlasti vodile protiv vodećih njemačkih sudaca i pravnika optuženih za sudjelovanje u Holokaustu. Jedan je od prvih hollywoodskih filmova u kojem su prikazane necenzurirane, dokumentarne snimke prizora koje su američke trupe na kraju rata zatekle u logorima smrti.
   Film je nominiran za čak 11 Oscara (od kojih je osvojio dva). Svjetska premijera održana je 14. prosinca 1961. u Kongresshalle u Zapadnom Berlinu. Bilo je nazočno 300 novinara iz 22 zemlje. Reakcija publike navodno je bila prigušena, neki su pljeskali na kraju, ali većina prisutnih Nijemaca otišla je u tišini.
   Jedna od najznačajnijih drama američke kinematografije, i svakako jedna od najsnažnijih sudskih drama ikada snimljenih. (Betsy Bozdech / DVDJournal.com)
   Iako realiziran prije 60-ak godina, kompleksna i aktualna pitanja koja „SuÄ‘enje u Nürnbergu“ postavlja snažno rezoniraju sa suvremenim svjetskim političkim zbivanjima – od patriotizma i djela počinjenih u njegovo ime, preko onih o etničkom naslijeÄ‘u i pravdi do ideoloških uvjerenja pojedinaca i čina koji ih u stopu, posljedično prate. (www.filmovi.hr)
   Veliki film Stanleyja Kramera o povijesnom dogaÄ‘aju o kojem sve znamo, veoma bitan za vrijeme u kom je izašao, kao i za svako drugo. Malo je reći da je Burt efektan u liku doktora Ernsta Janninga jer uspio je svoju epizodu odigrati sumanutom energijom, a kada se dodaju bravure Tracyja, Clifta, Schella, Judy Garland i ostalih, dobivamo i jedan od bolje odglumljenih filmova cijele dekade. (Stefan Milivojević / index.hr)
   Snažan, uvjerljiv film s dirljivom, otrežnjujućom porukom svijetu (Bosley Crowther / The New York Times)
   S najbolnijim stranicama moderne povijesti, inteligentan scenarij Abbyja Manna potiče na razmišljanje i mračan je podsjetnik na čovjekovu odgovornost da prokaže teška zla. (Variety)
   Nevjerojatan scenarij, veličanstvena režija. (Victor Pineyro / Seventh Art Studio)

https://www.imdb.com/title/tt0055031/?ref_=fn_al_tt_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA