KINOTEKA NA BAČVICAMA: RED ROCK WEST

Red Rock West, 1993.

Red Rock West, 1993. John Dahl, 98 min. US
Scenarij:
John Dahl, Rick Dahl
Uloge: Nicolas Cage, Dennis Hopper, Lara Flynn Boyle, Timothy Carhart, J. T. Walsh
   Mike je bivši marinac koji tumara Wyomingom trošeći posljednje zalihe u očajničkom pokušaju da se dočepa posla. Kada ga u gradiću Red Rock vlasnik bara zamijeni za izvjesnog Lylea, tipa iz Teksasa kojega treba radi nekog posla, on prihvaća taj poklon sudbine. Naravno ne sluti da je to samo početak niza iznenadnih obrata i situacija u kojima će mu život stalno visiti o koncu.
   „Red Rock West“ je skriveni neo-noir dragulj s nekoliko divnih pukotina na površini – i prilika da vidite Laru Flynn Boyle, Nicolasa Cagea, Dennisa Hoppera i JT Walsha u sjajnim izdanjima s početka (njihovih) slavnih 90-tih. (rotten tomatoes / konsenzus kritičara)
   Blago koje čeka da bude otkriveno. (Richard Harrington / The Washington Post)
   Strašno ugodan, pametno odglumljeni triler. (Caryn James / The New York Times)
   Pored izvrsnog scenarija i izvrsne režije valja pohvaliti i odlične glumce. Uz hladnu Laru Flynn Boyle i bedasto-poštenog Cagea valja pohvaliti izvanrednog Dennisa Hoppera koji je dao jedan dosta složen lik, sasvim različit od uobičajenih psihopata i zlikovaca kakvima je obilovala njegova karijera. Za njim ništa ne zaostaje ni epizodist J.T. Walsh, kojeg dosada nismo imali prilike prečesto zapažati, ali koji je u „Red Rock Westu“ dokazao i da drugoligaši imaju svoje svijetle trenutke. Ukratko, „Red Rock West“ je ne samo dobar film, nego film koji odskače u svemu ne samo od prosjeka, nego i od prve lige naše video-ponude. Riječ je o gotovo savršenom ostvarenju kojeg ne samo svaki filmofil, nego i svatko željan zabave jednostavno mora pogledati. (Dragan Antulov, 1995. www,purger.com)
   U neka davna vremena Dahl je snimao filmove, odlične filmove. Jedan od njih je film noir “Red Rock West”. Mračan i nasilan, ispunjen crnim humorom “Red Rock West” pripada skupini filmova u kojima je Cage ostvario najbolja glumačka izdanja. Uz Cagea izvrstan je i Dennis Hopper kao i fatalna Lara Flynn Boyle. (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)
   Biser iz ranih 90-tih koji je nekako ostao po strani. Neo noir triler s elementima vesterna, jednostavne priče s par twistova, s Nicolasom Cageom u najboljim godinama, majstorski režiran, predivne fotografije i upečatljive glazbe. (warhead, bug.hr)
   “Red Rock West” inteligentan je, emotivan i vrlo okrutan triler sa čvrstom moralnom vertikalom dobra i zla, naivnosti i izopačenosti ljudske naravi, te strukturom prevara i obrata sazdanih u najboljoj tradiciji klasičnoga filma noira. (Jure Pepur, kinoljubac.com)

https://www.imdb.com/title/tt0105226/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA