KINOTEKA NA BAČVICAMA: POŠTAR

Il Postino, 1997. Michael Radford, 108 min. IT/FR/BE
Scenarij:
Anna Pavignano, Michael Radford, Furio Scarpelli, Giacomo Scarpelli, Massimo Troisi prema priči Furija i Giacoma Scarpellija (priča prema romanu "Ardiente Paciencia" Antonija Skármete)
Uloge: Massimo Troisi, Philippe Noiret, Maria Grazia Cucinotta

   Poezija ne pripada onima koji je pišu; pripada onima kojima je potrebna. (Mario Ruoppolo / Massimo Troisi)

   Radnja filma se temelji na anegdoti iz života poznatog čileanskog pjesnika i nobelovca Pabla Nerude. Zbog svojih komunističkih uvjerenja dotični je često bio prisiljen na progonstvo i u jednom planinskom selu se sprijateljio s usamljenim poštarom. O tome prijateljstvu je 1983. u Čileu snimljen film u režiji Antonija Skármete. Massimo Troisi otkupio je filmska prava, a u ovom slučaju priča je premještena u Italiju s početka 50-ih godina.
   Mario Ruoppolo, sin je ribara na jednom malom talijanskom otoku, koji se često prehladi na moru i ne može nastaviti obiteljsku tradiciju. Od besposlice ga spašava lokalni poštar, kojemu je potreban netko da odnosi gomile pošte za usamljenog čileanskog prognanika Nerudu, kojega obožavaju žene. Mario se s vremenom sprijateljuje sa svojim jedinim mušterijom, i kroz razgovore s njim otkriva vlastiti pjesnički talent. Njega će koristiti kada se bude zaljubio u seosku konobaricu Beatrice, ali će mu sreća biti kratka vijeka.
   Romantika, prekrasne riječi i ljepota Italije. (Scott G. Mignola / Common Sense Media)
   Prekrasno djelo koje poštuje riječi, metafore i inspiraciju. Oda poeziji, gracioznosti i jednostavnosti. (Jan Marc M / rotten tomatoes)
   Gledajući „Poštara“, pogotovo smrtno bolesnog Troisija kojemu je vještim Radfordovim kadriranjem sakriveno pravo stanje zdravlja, kritičaru je teško o tom filmu suditi uobičajenim kriterijima. Nije jednostavno naći mane filmu za kojeg je jedan od glumaca doslovno žrtvovao vlastiti život. Ali, ma kako taj zadatak bio nezahvalan, to se i ne može izbjeći. Doduše, Radford, koji se u lingvističkoj noćnoj mori „Poštara“ (engleski, talijanski, francuski, španjolski) našao kao riba u vodi, uistinu jest vješt režiser. I glumci su odlični - od Troisija koji skromnim gestama i patničkim izrazom lica daje jednu od nezaboravnih kreacija, preko uvijek pouzdanog francuskog glumca Noireta do cijelog niza lokalnih talijanskih snaga (i, naravno, zamamne južnjačke ljepotice Marie Grazie Cucinotte). Kadriranje je također izvrsno, ali se već u sceni gledanja filmskih žurnala vidi kako je sa "zeligiranjem" novosnimljenog materijala Radford mogao biti blizu savršenstva. Ipak, najveći nedostatak filma jest njegov kraj, koji uznemirujuće korespondira s pravom tragedijom iza kamera, a koji je mogao biti lišen nepotrebnih ilustracija. Ipak, „Poštar“ je jedan duboko human, pošten i nadasve romantičan film, koji u nekoliko riječi ili kadrova reći više nego prosječan holivudski film u dva sata. (Dragan Antulov / purger.com)
   „Il Postino“ dirljivo istražuje teme ljubavi i prijateljstva kroz osjetljivo prikazane - i lijepo odglumljene - odnose u Italiji 1950-ih. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Strast za izgovorene riječi, metafore, citati, parafraze, plima i oseka rime, ljepota oceana, velika žrtva velikog umjetnika - predstavljam vam jednostavnu priču o prijateljstvu. (Milos Itić / www.filmovipreporuke.com)
   Massimo Troisi je jedan od najvećih Italijanskih komičara. Komičar inteligencije, komičar intelekta i komičar osjećanja koji je odbijao govoriti talijanski. Koristio je svoj maternji, napoletanski, ne dijalekt, već jezik. Kroz svakodnevne situacije, kopao je po duši gledatelja i prenosio im jednostavnost običnog čovjeka, s dozom komedije svojstvene besmrtnim tragičarima i dramaturzima. Um i pamet običnog čovjeka, jezik i ekspresionizam s prljavih napuljskih kamenih pločnika gdje se pljuje, rađa, igra nogomet i umire. Njegova komedija je lišena licemjernosti i uštogljenosti falšeg „visokog“ društva. „Il Postino“ je njegov posljednji film i jedini koji ima nominaciju za oscara. (www.hellycherry.com)

https://www.imdb.com/title/tt0110877/?ref_=fn_al_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA