KINOTEKA NA BAÄŒVICAMA: OPASNO MORE

Dead Calm, 1989.

Dead Calm, 1989. Phillip Noyce, 95 min. AUS
Scenarij:
Terry Hayes po romanu "Dead Calm" Charlesa Williamsa
Uloge: Nicole Kidman, Sam Neill, Billy Zane
   Pomažući brodolomcu na morskoj pučini bračni par učini kobnu pogrešku...
   John Ingram i njegova supruga Rae uživaju ploveći po Tihom oceanu. Njihovu plovidbu iznenada prekida Hughie, jedini preživjeli na oštećenom brodu. Skeptičan, John ne vjeruje sasvim u njegovu priču. Odlazi istražiti brod, i otkriva pravu istinu. Nakon što Hughie saznaje gdje je John, preuzima kontrolu nad njihovom jedrilicom ali i nad njegovom suprugom Rae.
   Izvanredan proboj za Nicole Kidman, koja daje ovom feminističkom trileru sve što zaslužuje, i više od toga. (Josh Larsen / LarsenOnFilm)
   Iako nije uvijek posve vjerodostojan (u odnosu na roman), „Dead Calm“ je izvrsno produciran i inventivno režiran. (Variety)
   Znači, Australija, more, tri lika, dosta dobre stare napetosti – znaju ti australci kako se neke stvare rade. Nije ni čudo što ih svako malo Hollywood lovi i mami da preÄ‘u kod njih. Još da im ostavi kreativnost. (deckardovkutak.wordpress.com)
   U cijelom filmu Nicole Kidman je izvrsna i liku Rae daje pravu upornost i energiju. (David Stratton /  Variety)
   Noyceova režija impresivno se kreće od senzualne nježnosti (izmeÄ‘u muža i žene) do horora koji vas drži na rubu sjedala. (Desson Howe / The Washington Post)

   Film se temelji na romanu Charlesa Williamsa iz 1963. godine, koji je prvi za ekranizacijupripremao  Orson Welles. Ali, snimanje je prekinuto 1970. godine, a definitivno je projekt „The Deep“ napušten 1973. smrću glavnog protagonista Laurencea Harveyja.
https://www.imdb.com/title/tt0097162/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA