KINOTEKA NA BAČVICAMA / IN MEMORIAM VANGELIS: BOUNTY

Bounty, 1984.

Bounty, 1984. Roger Donaldson, 132 min. UK
Scenarij:
Robert Bolt prema knjizi „Captain Bligh and Mr Christian“ Richarda Hougha
Uloge: Mel Gibson, Anthony Hopkins, Daniel Day-Lewis, Bernard Hill, Liam Neeson, Laurence Olivier, Edward Fox, Philip Davis, Wi Kuki Kaa, Tevaite Vernette
   Jedna od najpoznatijih pomorskih priča (pobuna na mornaričkom brodu Bounty 1789. ) četvrti put je ekranizirana.
   Kapetan Greetham i admiral Hood ispituju kapetana Williama Bligha na suđenju u kojem on pokušava objasniti koji su događaji doveli do gubitka komande na brodu 'Bounty'. Kapetan Bligh okupio je posadu i krenuo na putovanje brodom prema Tahitiju kako bi donio mladice hljebovca. Na brodu je i njegov prijatelj, mlad i ambiciozan Christian Fletcher. Kako bi dobio na vremenu, Bligh odluči oploviti oko Rta Horna, rutom koja je nesigurna i nepoznata. Posada jedva preživi taj pothvat, što samo povećava napetost i nezadovoljstvo zbog Blighovog izuzetno okrutnog nametanja discipline. Kad napokon stignu na otok, rajska atmosfera briše sjećanje na sve sukobe i probleme. Fletcher se zaljubi i upušta u strastvenu ljubavnu vezu s tahićanskom princezom, što još više uništava disciplinu i razara prijateljstvo između njega i kapetana Bligha.
   Glavna razlika između našeg filma i ostalih verzija je ta što nitko od ostalih nije istaknuo da su Bligh i Christian prijatelji. Zajedno su putovali prije nego što su plovili na Bountyju. I dok su bili na Bountyju, Bligh je degradirao drugog časnika i promaknuo Christiana. Ono što me zanimalo bilo je istražiti kako se njihov odnos pogoršao od te točke do trenutka kada Christian vodi pobunu protiv Bligha. (redatelj Roger Donaldson)
   Bio je to neki novi pogled na kapetana Bligha, i mislim da je od svih verzija tko je Bligh bio, Hopkinsov vjerojatno bio najbliži. Njegov Bligh je bio tvrdoglav i nije trpio budale, ali je bio briljantan. (Mel Gibson)
   Zahvaljujući velikim dijelom glumačkoj ekipi, a posebno Anthonyju Hopkinsu, priča o pobuni na HMS Bountyju je inteligentna, privlačna pustolovna saga. (konsenzus kritičara / rotten tomatoes)
   Ovaj „Bounty“ nije samo prekrasan film, živahan i inteligentan, već i svojevrsni produkcijski trijumf. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Roger Donaldson mnoge je stvari ostavio neispitanim: npr. Tahićanima nije dopušteno biti nešto više od stereotipnih divljaka. Ali, njegov je film snažna vizija pakla - i divlje ljepote ... (Colin Greenland / Imagine)

https://www.imdb.com/title/tt0086993/?ref_=fn_al_tt_2
https://mixer.hr/glazba/mixmusic/in-memoriam-vangelis-pionir-new-age-elektronike-i-filmskih-scoreova-koji-je-radio-razliku/
https://www.muzika.hr/vangelis/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA