KINO CIRKUS: IZBOR KRATKIH FILMOVA

Flip's circus, 1921.; Circus Capers, 1930.; Allez Oop!, 1934.; Here comes the circus, 1942.

   KINO CIRKUS: IZBOR KRATKIH FILMOVA
   Flip's circus, 1921. Winsor McCay
   Flip je cirkusant koji vježba balansiranje šeširom na licu i nakon što iza platna šatora otkrije životinje, s jednom se posebno sprijatelji i pokušava naučiti nešto od nje.
   Circus Capers, 1930. John Foster
   Priča ovog animiranog filma temelji se na Ezopovim basnama, a glavni likovi Milton i Rita Mouse neodoljivo podsjećaju na Disneyjeve Mickeyja i Minnie Mouse. Van Beuren Studio čak je završio na sudu zbog plagijata, pa je nakon presude morao prestati koristiti ove likove u budućim filmovima.
   Allez Oop!, 1934. Buster Keaton, Charles Lamont
   Charlie Chaplin je za Buster Keatona rekao da govore istim jezikom, a privatno su bili prijatelji - u to doba, obojica veliki majstori cirkusa na filmu. Buster Keaton je u ovom kratkom filmu  glavni protagonist koji popravlja satove i zaljubi se u djevojku koju poziva na cirkusku predstavu. Djevojka je oduševljena cirkusom, a kako bi osvojio njeno srce, lik Bustera u svom dvorištu vježba na strunjačama i ljuljačkama te pokušava postati akrobat.
   Here comes the circus, 1942. Howard Bretherton
   Ovaj film je napravljen u klasičnoj kolaž tehnici - dosta popularnoj u to vrijeme, a iz pospajanih isječaka možemo vidjeti scene iz raznih američkih cirkusa tog doba. Šećerna vuna, žongleri, djeca, klaunovi, trapez, slonovi, žene koje gutaju vatru i plešu sa zmijama samo su neki od kadrova ovog pravog vintage cirkusa. Svakako treba napomenuti da se u ovom filmu može vidjeti prava mašinerija koju je sa sobom nosio cirkus Ringling Bros. and Barnum & Bailey, te njihova ogromna slava i popularnost među publikom.

   Kino Cirkus ciklus je filmova cirkuske tematike uz koji publika može proširiti svoja znanja o slojevitosti cirkuske umjetnosti, njenom značaju, povijesti i razvoju, ali i hraniti svoju inspiraciju ako se bave nekim oblikom umjetničkog izražavanja. Kino Cirkus nasljednik je Cirkuske srijede koju ju je organizirala Mala performerska scena. Projekt 2014. godine seli u Split u organizaciji suvremenog cirkuskog kolektiva ROOM 100 i mijenja naziv u Kino Cirkus. Filmovi se od 2018. godine prikazuju i u Zagrebu kada se u ovaj projekt partnerski priključuje Cirkorama. Od 2019. godine Kino Cirkus se širi na ostale gradove u Hrvatskoj i danas se filmske projekcije redovito održavaju u Puli, Rijeci, Samoboru, Dubrovniku, Križevcima, Splitu i Zagrebu. Od 2022. godine Kino Cirkus provodi se kao dio programa Cirkuske nacionalne platforme. Kino Cirkus je dio projekta Nacionalne cirkuske platforme, kao i programa Cirkorama produkcija i distribucija i Suvremeni cirkuski kolektiv ROOM 100 koji se provode uz financijsku podršku Zaklade Kultura nova.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA