JUŽNJAČKA UTJEHA

Southern Comfort, 1981.

Southern Comfort, 1981. Walter Hill, 100 min. US/H/UK
Scenarij:
Michael Kane, Walter Hill, David Giler
Uloge: Keith Carradine, Powers Boothe, Fred Ward, T. K. Carter, Franklyn Seales, Peter Coyote
   Rezervisti američke vojske imaju tijekom vikenda vojnu vježbu u močvarama Lousianne, gde trebaju nekoliko dana provesti u divljini, pritom koristeći samo školsku municiju. Ne poznavajući teren i lokalne običaje, iz neozbiljnosti čine kobnu grešku i izazivaju revolt i sukob sa lokalnim cajunima iz močvarne šume. Naizgled bezazleni incident se pratvara u tragični košmar, u kome dio američke zemlje postaje neprijateljska teritorija za Amerikance.
   Priča o skupini pripadnika nacionalne garde Louisiane koji se izgube u močvari i postanu meta lokalnog stanovništva, a među sobom imaju samo jedan spremnik žive municije te promjene i strahovi s kojima se oni suočavaju je jedna od najboljih alegorija i antiratnih poruka filma. Odmah uz bok M.A.S.H.-u... (leone/filmski.net)
   Hill uspijeva zadržati napetost do samog kraja,prvenstveno prikazujući Cajune tek kao sjene među drvećem koji gerilskim metodama ratovanja vrše strahovit psihološki pritisak na premorene i već pomalo neuračunljive gardiste. Iako su filmovi poput 'Apokalipse','Voda',ili 'Full metal jacketa' za klasu iznad,'Južnjačka utjeha' se svakako mora pogledati baš zbog svoje jednostavnosti,gledljivosti i lakog iščitavanja skrivenih poruka... (sizif/filmski.net)
   Na stranu solidni glumci, soundtrack i obrazovni program o močvarama - napetost, akcija i osjećaj paranoje i dezorijentacije su ono što čini „Južnjačku utjehu“ nezaboravnom. Uostalom, izgubljenost u šumi oduvijek je bila jedna od onih klasičnih noćnih mora, a jezivosti joj ovdje svakako ne fali. Središnji dio filma doista privlači gledatelja ka rubu stolca, iznenađuje kreativnim smicalicama i ponekom grafički stravičnom scenom, pomno građeni klimaks vrlo je zadovoljavajući, trajanje je odgovarajuće, a spomenuta Cooderova glazba i mračna, sivo-smeđe-zelena fotografija zaokružuju iznimno zadovoljavajući konačni produkt... (Matej Lovrić, www.fak.hr)

http://www.imdb.com/title/tt0083111/?ref_=nv_sr_1

IN MEMORIAM POWERS BOOTHE
   Powers Boothe kao karakterni glumac ostao je zapamćen po nizu svojih uloga 'negativaca' (Cy Tolliver, vlasnik saloona u tv-seriji «Deadwood», revolveraš Curly Bill Brocius u filmu «Tombstone», korumpirani senator u «Sin City», manipulativni potpredsjednik Noah Daniels u seriji «24"...), a nagradu Emmy osvojio je još 1980. za ulogu vođe kulta Jima Jonesa u televizijskom filmu «Guyana Tragedy: The Story of Jim Jones».

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA