JULES I JIM

Jules et Jim, 1962.

IN MEMORIAM JEANE MOREAU  (1928. – 2017.)
Jules et Jim, 1962. François Truffaut, 107 min. FR
Scenarij:
François Truffaut i Jean Gruault prema istoimenom romanu francuskog književnika Henri-Pierrea Rochéa
Uloge: Jeanne Moreau, Oskar Werner, Henri Serre, Vanna Urbino, Serge Rezvani
   Romantična drama o ljubavi dvojice prijatelja prema istoj ženi, lijepoj i slobodoumnoj Catherine; jedan od najcijenjenijih filmova u opusu F. Truffauta i jedan od najboljih filmova u povijesti filma na temu ljubavnog trokuta. Film "Jules i Jim" dobitnik je nekoliko međunarodnih filmskih priznanja (danski Bodil za najbolji evropski film, nagrada talijanskih filmskih kritičara za najbolji strani film, nominacija za BAFTA-u), a zanimljivo je da je  u vrijeme premijere u Italiji bio zabranjen za mlađe od 18 godina.
   Moglo je biti negdje oko 1912. godine kada je Francuz Jim upoznao Austrijanca Julesa. Podučavali su jedan drugog svoj materinji jezik, pisali poeziju, dijelili vrijednosti, stil pa čak i žene. Jim je imao nekoliko djevojaka u Parizu, Jules nijednu... a želio je barem jednu. Nijedna tipična Parižanka nije bila po mjeri senzibilnom Julesu, sve dok se jednog predivnog sunčanog dana, baš poput sna, nije niz stepenice u vrt spustila Catherine. Nosila je prstenje na svakoj ruci, okolo zglobova narukvice, oči su joj bile poput dva opala sjajna i zauvijek je promijenila živote dvojice prijatelja. „Pas celle-la, Jim!“ (Ne nju, Jim!) rekao je Jules prijatelju s kojim bi dijelio sve, samo Catherine ne. Ipak, uskoro će shvatiti da zadržavanje žene koju voli zahtjeva jako puno kompromisa...
   Samo tri godine nakon izvrsno primljenog dugometražnog prvijenca „400 udaraca / Les Quatre cents coups“ (1959) daroviti je Truffaut snimio, po mnogim ocjenama, najbolji film u karijeri i jedan od ponajboljih evropskih filmova 60-ih. To je romantična drama ili bolje rečeno romantična tragikomedija „Jules et Jim“ kojoj je kao predložak poslužio istoimeni roman francuskog književnika Henri-Pierrea Rochéa (1859.-1959.) koji se dugo vremena smatrao opskurnim tekstom o amoralnom ljubavnom trokutu. No, u vrijeme procvata pokreta slobodne ljubavi, Truffautova je ekranizacija Rochéove priče o emotivnoj vezi dvojice muškaraca i jedne žene doživjela neviđeni uspjeh u Francuskoj (gotovo 1,6 milijuna kinogledatelja) i diljem svijeta, a uspjeh je bio tim veći jer nije bila riječ o komercijalno kalkulantskom uratku, već o filmu dosljedno realiziranom prema kanonima novog vala... (http://tvprofil.net)
   Truffaut je napisao i priču za Godardov „Do posljednjeg daha“ vjerojatno najslavniji od svih novovalskih filmova, a sjajni niz nastavio filmom „Jules et Jim“, gotovo epistoralnom (melodična naracija doima se poput čitanja dnevnika protagonista) pričom o prijateljstvu i ljubavi. Radi se o filmu za koji je Jean Renoir izjavio: „Nevjerojatno je dobar! Kako bih želio da sam ga ja snimio!“, Martin Scorsese je rekao da bi dao apsolutno sve samo da je režirao prvih deset minuta „Julesa i Jima“. A tih prvih deset minuta je uistinu genijalno konstruirano jer nam poput trailera najavljuje što nas očekuje tokom filma. Brzim montažnim rezovima upoznajemo likove, vidimo da se radnja odvija u boemskom miljeu, vesela glazba sugerira ležernost, no glas Jeanne Moreau koji predhodi svemu tome i otvara film u potpunoj tami recitirajući ulomak iz Rochérove knjige („Rekao si: Volim te!, odgovorila sam: Čekaj. Željela sam reći: Uzmi me, rekao si : Odlazi!“) kao svojevrsni kontrast sugerira nam da nas ne očekuje potpuno vesela priča. Radi se o ménage a trois, fizičkom no još više psihičkom, i koliko god on bio zabavan (a uvijek je:) naposljetku netko uvijek ostane povrijeđen... (Goran Plantak, www.popcorn.hr)
   Ono što još svrstava ovaj film u izvanredna kinematografska ostvarenja je i njegova bezvremenost, jer, iako je snimljen 1962. godine, i danas djeluje privlačno i aktualno. To je redatelj postigao korištenjem inovativnih kinematografskih tehnika karakterističnih za razdoblje francuskog novog vala: snimanjem iz zraka, korištenjem pripovjedačeva glasa koji nas vodi kroz radnju, zamrznutim kadrovima (posebno kada je Catherine u kadru), pokretnom kamerom koja ističe kontinuitet stvarnog prostora, ali i prati i ističe likove te stvara privid kretanja nepomičnih predmeta. Kvaliteti filma svakako pridonose i sjajna crno-bijela fotografija Raoula Coutarda te živahna glazba Georgesa Deleruea, omiljenog skladatelja tadašnjih redatelja. Zanimljivo je da je jedna od pjesama iz filma znakovitog naziva „Vihor“ (Le Tourbillion) postala popularna diljem Francuske pa i šire... (Tatjana Barat, www.fak.hr)
http://www.imdb.com/title/tt0055032/?ref_=nv_sr_2

IN MEMORIAM JEANE MOREAU
 (1928. – 2017.)

   Zajedno s njom umrlo je i lice novog vala: Jeanne Moreau bila je nekonvencionalno lijepa žena urbanog izgleda koji isijava inteligencijom...
   U filmu postoje velike glumice, upamćene po svom glumačkom daru. Postoje i glumice koje su prave, punokrvne zvijezde, čiji utjecaj ne staje na filmovima, nego se s ekrana prelije i postane dio masovne kulture. Postoji, međutim, i treća vrsta velikih glumica. To su glumice koje svojim licem utjelovljuju jednu eru filmske povijesti. U tu treću vrstu spadala je Jeanne Moreau, zvijezda francuskog filma koja je preminula jučer u Parizu u 89. godini. Jeanne Moreau spada u nisku zvijezda francuskog popularnog filma, nisku koja seže od Michelle Morgan, a nastavlja se preko Simone Signoret, Catherine Deneuve i Isabelle Adjani do današnjih - Marion Cotillard ili Lee Seydoux. Ali, više nego i jedna od prethodnica ili nasljednica, Moreau je imala sreću s epohom u kojoj je blistala. Njene najbolje i najproduktivnije godine poklopile su se s početkom francuskog novog vala, filmskog pokreta koji je prodrmao svjetski film i (zakratko) Francusku pretvorio u kinematografiju vodilju. Jeanne Moreau imala je talent, sreću i mudrost da postane lice tog novog pokreta. Jučer je zajedno s njom stoga umrlo lice novog vala... (Jurica Pavičić, Jutarnji list)
http://www.jutarnji.hr/kultura/film-i-tv/zajedno-s-njom-umrlo-je-i-lice-novog-vala-jeanne-moreau-bila-je-nekonvencionalno-lijepa-zena-urbanog-izgleda-koji-isijava-inteligencijom/6426323/

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA