JEDAN VLAK ZA DVIJE BITANGE

Emperor of the North Pole, 1973.

50-GODIŠNJACI: Emperor of the North Pole, 1973. Robert Aldrich, 118 min. US
Scenarij:
Christopher Knopf
Uloge: Lee Marvin, Ernest Borgnine, Keith Carradine, Charles Tyner, Malcolm Atterbury
   Legendarni skitnica, A No.1 poznat je po svojoj vještini u besplatnoj vožnji vlakom, ali puno će se toga promijeniti nakon susreta sa Shackom, žestokim kondukterom koji nemilosrdno izbacuje slijepe putnike iz svog vlaka...
   Film prikazuje priču o borbi dvojice skitnica (osobito protiv "Establishmenta") tijekom Velike depresije u Oregonu 1930-ih. Scenarij je inspiriran odvojenim, ali meÄ‘usobno povezanim spisima iz ranijih perioda: putopisnim memoarima Jacka Londona iz 1907., „The Road „, i dvjema manje poznatim knjigama, obje legendarnog skitnice "A-No. -1", pseudonim Leona Raya Livingstona , „Trag skitnice” (1913.) i njegov putopis iz 1917., „Od obale do obale s Jackom Londonom”.
   Ne sjećam se da sam ikada vidio boljeg Lee Marvina. (Bernard Drew / Gannett News Service)
   Jedan od boljih filmova o Velikoj depresiji. (Robert Roten Laramie / Movie Scope)
   Energija filma je ogromna, ali nikad fokusirana; ono što nam je konačno ostalo je previše nerežiranog nasilja i neke vrhunske režije neizvjesnog cilja. (Roger Ebert, Chicago Sun Times)
   Fina, razraÄ‘ena akcijska melodrama sa sjajnim izvedbama i gotovo savršenim likovima, ljudima koji nas ne zamaraju svojom prošlošÄ‡u jer je nemaju. Postoje isključivo unutar vremena i radnje samog filma. Kad se zaustavi, nestaju, ali zato smo imali smo senzacionalnu vožnju. (Vincent Canby / The New York Times)
   Mislio sam da su simboli tako jasni. Nikada mi nije palo na pamet da će publici nedostajati dodatno objašnjenje – da je Borgnine establishment, da je Marvin individualistički lik protiv establishmenta, a da je Keith Carradine oportunistička mladost koja bi se prodala za ono što je najzgodnije. Nikad nisam mislio da ljudi neće navijati za Marvinov lik. Mislio sam da će svi reći: "Razumijem ga. Pokušava ne biti podvrgnut sustavu, i ja sam za njega." Ali, mnogi nisu shvatili. (redatelj Robert Aldrich)

https://www.imdb.com/title/tt0070030/?ref_=nv_sr_srsg_0_tt_2_nm_6_q_Emperor%2520of%2520the%2520North%2520Pole

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA