JAHAČI PRAVDE

Retfærdighedens ryttere, 2021.

Retfærdighedens ryttere, 2021. Anders Thomas Jensen, 116 min. DK
Scenarij:
Anders Thomas Jensen prema ideji Nikolaja Arcela
Uloge: Mads Mikkelsen, Nikolaj Lie Kaas, Nicolas Bro, Lars Brygmann
   Mads Mikkelsen tumači Markusa, vojnog veterana kojeg iz rata pozivaju natrag kući nakon što je njegova supruga Emma poginula, a kćerka traumatizirana stravičnom željezničkom nesrećom. U svojoj tuzi, Markus upoznaje Otta, svjedoka željezničke nesreće i statističkog stručnjaka koji ubrzo postaje uvjeren da je za nesreću odgovorna motorciklistička banda kroz kompliciranu seriju namjernih događaja, a koji su započeli s ukradenim biciklom. Kako bi se osvetili za Emminu smrt, njih dvojica udružuju se s Ottovim prijateljima ujedno i hakerima Lennartom i Emmenthalerom koji se ispostave poprilično nesposobnima u korištenju logike i vatrene moći. Njihov plan osvete uskoro počinje pucati po šavovima i to na potpuno neočekivane načine.
   Uz savršen spoj brutalnog nasilja, iskrene tragedije i čudnovatog humora, Jensenov film svog će gledatelja odvesti na zabavno putovanje koje uključuje osvetu i nehotične posljedice pomno izrađenih planova. (VFF2021)
   „Riders of Justice“ apsolutno je sjajan film koji pametno ukršta više žanrova, sjajna zabava sa razornom oštricom. Rijetkost je vidjeti film koji se uspješno bavi sa toliko različitih tema, i gotovo u svakoj pogađa metu. (the.film-master.blogspot.com)
   Odlično uravnotežena danska kombinacija crne komedije i osvetničke akcije ispunjena kvalitetno konstruiranom pričom i dopadljivim likovima koji imaju evidentan problem sa kontrolom bijesa. (Siniša Stajić, filmskerecenzije.com)
   ... film koji skriva bezbrojna iznenađenja. Baš iznenađenja jedan su od najjačih aduta ove moćne priče jer gotovo da nema scene ovdje u kojoj nas ne čeka neko iznenađenje i nešto neočekivano. No, ispod površine "Riders of Justice" zapravo skriva priču o ljudima koji pokušavaju pronaći neki smisao u životima koji se, za svakog od njih na svoj način, nije razvio onako kako su planirali i nadali se. (blog: GamBeeFilmTvKnjiževnost)
   "Riders of Justice" je kompleksniji nego što se isprva čini, s pomiješanim motivima osvete, pravde, iskupljenja, iscjeljenja, slučajnosti i sudbine. Nije čudo da razoružavajući film pun duše počinje i završava na Božić, tj. da se gotovo može okarakterizirati kao božićni, ali je pravo čudo da je Jensen od trule osvetničke postavke uspio snimiti ovako zreo komad transžanrovske kinematografije. (Marko Njegić, SD)

https://www.imdb.com/title/tt11655202/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA