IZVJEŠTAJ IZ AUSCHWITZA

The Auschwitz Report, 2021.

DAN SJEĆANJA NA HOLOKAUST
The Auschwitz Report, 2021. Peter Bebjak, 94 min. SL/CZ/DE/PL
Scenarij
: Jozef Pastéka, Tomás Bombík, Peter Bebjak prema knjizi Alfréda Wetzlera "What Dante Didn't See"
Uloge: Noel Czuczor, Peter Ondrejicka, John Hannah
    Šutjeti u vrijeme kada su ljudska prava napadnuta znači tiho podržavati napadače. Ne možemo si dopustiti da ponavljamo grijehe naših predaka. (redatelj Peter Bebjak)
   Istinita priča o Freddyju i Walteru, dvojici mladih slovačkih Židova koji su 1942. godine deportiranih u Auschwitz. Dana 10. travnja 1944. godine, nakon pomnog planiranja i uz pomoć ostalih zatvorenika, njih dvojica uspijevaju pobjeći iz logora. Dok se ostali zatvorenici koje su ostavili za sobom hrabro odupiru nacističkim časnicima, dvojica muškaraca se nadaju da će njihov bijeg spasiti druge živote. Iscrpljeni i ozlijeđeni, uspijevaju preko planina doći natrag do Slovačke, a uz pomoć slučajnih susreta s drugim ljudima konačno prelaze granicu i dolaze do pokreta otpora i Crvenog križa. Odlučuju sastaviti detaljni izvještaj o sistematskom genocidu kojem su svjedočili u logoru. Međutim, nacistička propaganda i međunarodni državni odnosi još uvijek su jaki pa nitko ne vjeruje u ono što njih dvojica imaju za opisati.
   Dobar film koji nije ugodan zbog teme. Ali, voljela bih da je išao u puno više detalja. (Sarah Clapperton / ww.cinechat.co.uk)
   Postoji mnogo filmova o Shoahu. Svakako se slažem. Ali danas, u vrijeme kada se antisemitizam sve više širi, posebice na Zapadu, u vrijeme kada je prisutna nostalgija za fašističkom prošlošću, imamo pravo i potrebu za ovakvim filmom koji vješto propovijeda politiku sjećanja, protiv zaborava. (Élie Castiel / kinoculturemontreal.com)

https://www.imdb.com/title/tt9415108/?ref_=nm_flmg_dr_5

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA