IZGUBLJENI U PRIJEVODU

Lost in Translation, 2003

POSEBNA PROJEKCIJA
Lost in Translation, 2003. Sofia Coppola, 101 min. USA/JP
Scenarij:
Sofia Coppola
Uloge: Bill Murray, Scarlett Johansson, Giovanni Ribisi, Akiko Takeshita, Kazuyoshi Minamimagoe, Catherine Lambert
   "Izgubljeni u prijevodu" je priča o dvije osobe koje su izgubljene u svojim životima i misle kako više ništa ne može ispraviti stvar na bolje...
   Bob Harris i Charlotte dvoje su usamljenih Amerikananca u Tokiju. Bob je filmska zvijezda čija slava polako blijedi, a u Japanu snima spot za whiskey, dok je Charlotte mlada žena koja je u Tokio stigla sa suprugom fotografom. Slučajno se susreću u hotelskom baru, a njihovo druženje uskoro prerasta u iznenaÄ‘ujuće prijateljstvo. Na prvi pogled, mlada Charlotte i sredovječni Bob nemaju gotovo ništa zajedničko, osim što govore istim jezikom. Okruženi Japancima, izgubljeni u vlastitom i tuÄ‘em svijetu, uspostavit će posebnu vezu koja vjerojatno neće potrajati, ali će u njihovim sjećanjima živjeti zauvijek…
   Sve se dogaÄ‘a u prostoru emotivnog zgušnjavanja odnosa dvoje središnjih likova, pri čemu se radi o jednoj od najboljih filmskih priča na temu platonske ljubavi i prijateljstva... Osim same priče, treba obratiti pažnju i na soundtrack, te na (pravi) foto-album Tokya i njegove okolice, kako ga vidi Japanom fascinirana redateljica i scenaristica filma.
   "Izgubljeni u prijevodu" velika je potvrda za Sofiu Coppola kojoj često nisu priznavali redateljski i spisateljski talent jer je oduvijek bila u sjeni velikog oca, slavnog redatelja Francis Ford Coppole.

   Očaravajući film relaksirajućeg ugoÄ‘aja i šarmantnog humora,koji odlično pristaje i Bill Murrayu i Scarlet Johansson. Motiv koji jako volim: osamljenost modernog čovjeka u suvremenom društvu. Scarlet pati jer je premlada, a Bill jer je prestar, pa se razumijevanje jedno za drugo pretvori u prijateljstvo koje bi se možda pretvorilo i u ljubav u nekom drugom vremenu i u nekom drugom svemiru. Patnje likova su tipično ljudske: prolaznost, osjećaj društvene nepripadnosti, i općeniti osjećaj bezvrijednosti svega oko nas.Film koji je sposoban da vas navede na promjenu životnih ideala... (vanja99/www.filmski.net)
http://www.imdb.com/title/tt0335266/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA