ISPOVIJEDAM SE

I Confess, 1953

SJEĆANJE NA MONTGOMERY CLIFTA
   Pedeset godina prošlo je od smrti Montgomeryja Montyja Clifta, uz Jamesa Deana i Marlona Branda jednog od trojice mladih američkih glumaca koji su meÄ‘u prvima, pedesetih godina prošlog stoljeća, polazili slavni Actor's Studio koji je prenio i prilagodio američkim uvjetima metodu glume Stanislavskog, što im je pomoglo da iznimni talent razviju u izvanredno glumačko umijeće. Snažne osobnosti, izrazito fizički privlačni, oni su ipak tu metodu podredili svojim stavovima i načinu života, izražavajući u ulogama i dominantan osjećaj tadašnje mlade generacije koja nije nalazila svoje mjesto u svijetu oblikovanu nakon Drugog svjetskog rata. To je rezultiralo neurozama, agresivnim ispadima i neshvaćenim otporima, pa su kao „buntovnici bez razloga“ postali idoli mlade generacije ne samo u SAD-u nego i u mnogim drugim zemljama.

I Confess, 1953. Alfred Hitchcock, 95 min. SAD/CAN
Scenarij: George Tabori, William Archibald (prema drami Paula Anthelme)
Uloge: Montgomery Clift, Anne Baxter, Karl Malden, Brian Aherne, O.E. Hass
   Montgomery Clift u ulozi je Michaela Logana, svećenika koji je spletom okolnosti osumnjičen za ubojstvo koje nije počinio. Kućepazitelj Otto Keller priznao mu je u ispovijedi da je nenamjerno ubio odvjetnika pokušavajući ga opljačkati. Svećenik, vezan ispovjednom tajnom, ne smije reći što zna. S ubijenim odvjetnikom povezuje ga i jedna pripadnica njegove župe. Policija ga uhiti i Logan na sudu mora dokazati nevinost...   
   Ovaj film, snimljen 1953. godine, filmski kritičari drže "najkatoličkijim" i najozbiljnijim filmom majstora napetosti Alfreda Hitchcocka, koji je i sam bio odgajan u katoličkoj vjeri i u čijoj filmografiji teme poput opraštanja, otkupljenja, grijeha, osjećaja krivnje, ispovijedi i (religioznog) straha ne manjkaju.
   Veličina Cliftovog glumačkog umijeća u filmu „Ispovijedam se“ bila je primjerena Hitchcockovoj redateljskoj virtuoznosti što je pridonijelo tome da je u trilerski zaplet povjerovao i onaj dio publike kojemu je ta svećenička dužnost bila nešto nepoznato... (Tomislav Kurelec, filmski programi)

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA