IN MEMORIAM WILLIAM HURT: TJELESNA STRAST

Body Heat, 1981.

Body Heat, 1981. Lawrence Kasdan, 113 min. US
Scenarij
: Lawrence Kasdan
Uloge: William Hurt, Kathleen Turner, Richard Crenna, Ted Danson, J. A. Preston, Mickey Rourke, Kim Zimmer
   Ned: Can I buy you a drink?
   Matty: I told you. I've got a husband.
   Ned: I'll buy him one too.
   Matty: He's out of town.
   Ned: My favorite kind. We'll drink to him.
   Matty: Only comes up on weekends.
   Ned: I'm liking him better all the time.

   Ned Racine odvjetnik je u gradiću na Floridi, sklon lakoj zaradi i provodu sa ženama. Dugog vrućeg ljeta upozna zanosnu i zavodljivu Matty Walker, suprugu znatno starijeg bogataša Edmunda Walkera. Ned i Matty smjesta se prepuste seksualnoj strasti, a ubrzo shvate da na putu njihove sreće stoji samo njezin muž.
   Riječ je o iznimno sofisticiranom i vrlo erotiziranom neonoiru rafinirana vizualnog stila i izvrsnih glumaèkih izvedbi dvoje glavnih glumaca - Williama Hurta, koji se u to doba nalazio na početku zvjezdane karijere jednog od najuglednijih hollywoodskih glumaca, te Kathleen Turner kojoj je to bio doista senzacionalan filmski debi.
   Redateljski prvijenac Lawrencea Kasdana, dotad istaknutog scenarista, zanimljiv je primjer obnove film noira, uz naglašavanje seksualne napetosti eksplicitnim prikazom prirode međuovisnosti i manipulacije meðu likovima. (HFL)
   Teško da ima vrućeg, ako ne i boljeg, (modernog) "noira" od "Tjelesne strasti", redateljskog prvijenca scenarista Lawrencea Kasdanakoji je udario temelje suvremenog (neo)"noira" i erotskog trilera, zarolao karijeru ovog filmaša, ali i budućih zvijezda sjajne kemije – Kathleen Turner i Williama Hurta. (Marko Njegić, SD)
   Atmosferičan film, s odlično napisanim likovima i dijalozima, čiji zaplet – riječima samoga autora – ima gustoću romana i teksturu sna. Film je ostvario veliki uspjeh među publikom i kritikom, a Williama Hurta i Kathleen Turner prometnuo je u međunarodne zvijezde. (Tuškanac)
   „Tjelesna strast“ je zanosna, otmjena melodrama u kojoj seks i kriminal koračaju ruku pod ruku putem do tragedije, baš kao u stara vremena. (Variety)
   Da, „Body Heat“ Lawrencea Kasdana svjestan je filmova koji su ga nadahnuli (posebice „Double Indemnity“ Billyja Wildera). Ali ima moć koja nadilazi izvore. (Roger Ebert)

https://www.imdb.com/title/tt0082089/?ref_=ttqt_qt_tt

   William Hurt (1950. - 2022.) nije trebao brojne nominacije i nagrade filmskih akademija i festivala da bi mu se kimnulo na iznimnu karakternost uloga. Slovio je za glumca intelektualca, onog koji razumije i bez problema interpretira Shakespearea, ali se istodobno ne libi ukazati u Cronenbergovim trilerima, Marvelovim “Infinity sagama” ili dapače u suludim i pomalo nepravedno zaboravljenim crnim krimi komedijama poput “I Love You To Death” kada bi briljirao u manjim rolama po kojima je savršeno odgovarao onoj staroj maksimi kako nema malih uloga samo malih glumaca. U tom kontekstu Hurtov talent je bio bolno primjetljiv. I golem.
   William Hurt osvojio je 1985. Oscara za ulogu u filmu „Poljubac žene pauka“ iz 1985.

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA