IN MEMORIAM PETER BOGDANOVICH: POSLJEDNJA KINO PREDSTAVA

The Last Picture Show, 1971.

The Last Picture Show, 1971. Peter Bogdanovich, 118 min. US
Scenarij:
Larry McMurtry i Peter Bogdanovich
Uloge: Timothy Bottoms, Jeff Bridges, Ellen Burstyn, Ben Johnson, Cloris Leachman, Cybill Shepherd
   Ne postoje "stari" filmovi – samo filmovi koje ste pogledali i oni koje niste... (Peter Bogdanovich)
   U Anareneu, malom gradiću u Teksasu, odrastaju dva najbolja prijatelja, srednjoškolci Duane i Sonny. Uživaju u sitnim radostima koje im pruža rodno mjesto, među kojima se najviše ističe kino dvorana koju vodi njihov prijatelj i mentor, Sam. No, raznorazni problemi preuzimaju kontrolu nad njihovim životima i oni shvate da je bezbrižnim vremenima došao kraj.
   Premijerno prikazan 1971., „Posljednja kino predstava“, jedan je od najboljih i najznačajnijih filmova 70-ih godina (odrastanje u malom teksaškom gradu), a Peteru Bogdanovichu, prvom američkom filmskom kritičaru koji je uplovio u redateljske vode, donio je hvalospjeve struke. Usprkos korištenja tada već prilično rijetke crno-bijele tehnike postiže izvrstan uspjeh među publikom, te oduševljenje među kritičarima, od kojih su neki njegov film proglasili "najboljim redateljskim prvijencem od Građanina Kanea", iako je to u stvari bio Bogdanovichev treći film.“Targets“ (1968.) je bio njegov dugometražni debi, nakon njega režirao je i „Voyage to the Planet of Prehistoric Women“ (1968.).
   Za Novi Hollywood bio je to nakratko otvoren prozor u revitalizirano filmsko stvaralaštvo i odvažno pripovijedanje. (Budd Wilkins / Slant Magazin)
   Ljupki film koji ponovno otkriva vrijeme, mjesto, filmsku formu - i mali, ali važan dio američkog iskustva. (Vincent Canby / New York Times)
   Najbolji film 1971. godine. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Ima nečeg nemilosrdnog i čudnog u ovom filmu dok spaja izravnost stare škole poput Forda i Hawksa, sa slobodom i kontrakulturom kasnih 60-ih. (Philip Martin / Arkansas Democrat-Gazette)
   Majstorski odana počast vremenu sazrijevanja, o tome što su filmovi bili i kako su utjecali na naše živote. (Charles Champlin / Los Angeles Times)
   Scene u kinu podsjećaju na slične prizore u "Amarcordu" Federica Fellinija. Na neki način "The Last Picture Show" jest Bogdanovichev "Amarcord", ali utemeljen na nekom osobnom mladenačkom iskustvu doživljenom ispred i iza velikog ekrana života. (Marko Njegić, SD)
   Počevši i završivši istim kadrom – panoramom prašnjave i puste glavne ulice gradića, Bogdanovich strukturira film kao studiju karaktera, odnosno motiva usamljenosti, tuge, seksualnosti i nestajanja dotadašnjeg načina života zbog tehnološkog napretka (gradić zbog dolaska televizije gubi kino). Pritom, a i s ciljem dočaravanja ozračja ranih 1950-ih, redatelj vješto kombinira dojmljivu fotografiju izrazitih crno-bijelih kontrasta i nijansi, zvučnu podlogu od country skladbi Hanka Williamsa (a u izvedbi niza popularnih pjevača 1950-ih, uglavnom tužaljki o neuzvraćenoj ljubavi), te citate i posvete remek-djelima klasičnog Hollywooda. Usprkos dominatno elegičnom ugođaju i implicitnom upućivanju na nostalgiju za prošlim kao sredstvu utjehe i olakšanja egzistencije, film izbjegava sentimentalnost, a društvene i seksualne običaje analizira vrlo prodorno. (B. Kragić, HFL)

   Peter Bogdanovich (1939.-2022.), američki filmski redatelj, scenarist i kritičar. Studirao je glumu na konzervatoriju Stelle Adler u New Yorku, a od 1959. zapaženo režira u kazalištu. Ugledan filmski kritičar 1960-ih, prvi te struke koji je u američkoj kinematografiji ostvario uspješnu redateljsku karijeru, pripadnik naraštaja tzv. Novog Hollywooda. Pozornost je privukao nostalgičnim prvijencem „Posljednja kinopredstava“ (1971.), a potom se ponajviše istaknuo komedijama „Što te tata pušta samu“ (What’s Up Doc!, 1972), „Mjesec od papira“ (Paper Moon, 1973) i „Dan kada su se svi smijali“ (They All Laughed, 1981), nakon čega ostvaruje manje zapažene filmove (npr. Maska, 1985; Texasville, 1990). 2019. je dovršio film „Druga strana vjetra“ (The Other Side of the Wind) Orsona Wellesa, u kojemu je i glumio. Objavio je knjige o Wellesu, Alfredu Hitchcocku, Johnu Fordu i Howardu Hawksu te više knjiga razgovora s hollywoodskim redateljima. (enciklopedija.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0067328/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA