IN MEMORIAM NICOLAS ROEG: PERFORMANCE

Performance, 1970.

IN MEMORIAM NICOLAS ROEG
   Nicolas Roeg, britanski je filmski redatelj i snimatelj (London, 15.3. 1928 –23.11. 2018). Na filmu od 1947., od 1959. snimatelj, surađivao s Rogerom Cormanom, Richardom Lesterom, Johnom Schlesingerom i dr..., a posebno se istaknuo atraktivnom fotografijom u „Fahrenheitu 451“ Francoise Truffauta iz 1966. Kao redatelj (u suradnji s Donaldom Cammellom) debitirao cijenjenim modernističkim kriminalističkim filmom, studijom dekadencije „Performance“, a priznanja kritike dobila su i tri njegova iduća filma: „Walkabout“ (1971), „Ne okreći se!“ (Don’t Look Now, 1973) i „Čovjek koji je pao na Zemlju“ (The Man Who Fell to Earth, 1976), koje odlikuje sklonost vizualnoj rafiniranosti, nekonvencionalnoj naraciji, egzotici, bizarnosti i fantastici.
Performance, 1970. 105 min. UK
Scenarij:
Donald Cammell
Uloge: James Fox, Mick Jagger, Anita Pallenberg, Michele Breton, Ann Sidney, John Bindon, Stanley Meadows, Allan Cuthbertson, Anthony Morton
   Chas je gangster koji, pobjegavši iz zatvora i skrivajući se pred policijom, pronađe utočište u kući u kojoj su Turner,  pjevač samouvjerenoga ponašanja i njegove dvije, podjednako neobične djevojke, Lucy i Pherber. U početku je njihova antipatija prema pridošlom jako izražena i gotovo da prerasta u nasilje. No uskoro novopečeni prijatelji otkriju da imaju mnogo toga zajedničkoga i počnu provoditi trenutke zabavljajući se grupnim seksom i uživanjem u drogama. Cijeli njihov svijet sve se više doima kao dekadentna idila, ali prijeđe granicu i razvije se u mučnu psihološku igru u kojoj Chas postane potpuno podložan Turneru...
   Neobičan eksperimentalno-umjetnički film koji danas, kao i u vrijeme svoga nastanka, uživa status jednoga od najintrigantnijih filmova toga stila i toga razdoblja. Radi se o izopačenoj, deliričnoj priči o doživljajima promiskuitetnog para čiji način života ne poremeti ni susret s opasnim i podjednako nenormalnim kriminalcem. Osim želje da što je moguće bolje predoče svijet narkomansko-promiskuitetnog miljea (u ovom slučaju u Londonu s početka sedamdesetih godina), namjera autora filma ujedno je i dati osvrt na opće agresivno raspoloženje svijeta u tadašnjem vremenu... (tvprofil.com)
   Granice zamišljenog i stvarnog, prošlosti i sadašnjosti, zbilje i ludila, realističkog i fantastičkog, uspostavljaju se i brišu dinamičnom montažom koja neprestano remeti orijentaciju u prostoru i vremenu povezujući sekvence i likove asocijativnim spojevima, usporedbama i kontrastima, dok se prividno nesumjerljivi svjetovi organiziranoga kriminala i rock’n’roll hedonizma međusobno zrcale oblikujući simbiotičko jedinstvo. Inovativna koncepcija glazb. podloge J. Nitzschea također spaja disparatne oblike, fragmente dijaloga i raznorodne zvučne efekte, tvoreći kontrapunkt i nadopunu vizualnom... (T.Brlek/HFL)

https://www.imdb.com/title/tt0066214/?ref_=nv_sr_1

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA

IZDVOJENO

JAVNA NABAVA - SPECIJALISTIČKI PROGRAM

Specijalistički program javne nabave održavat će se od 6. do 10. studenoga (50 n/s) svaki dan u periodu od 9.00 sati do 17.00 sati. Prijave do 3.studenoga, 2023.