IN MEMORIAM NED BEATTY: OSLOBAĐANJE

Deliverance, 1972.

Deliverance, 1972. John Boorman, 119 min. US
Scenarij:
James Dickey prema vlastitom, istoimenom romanu
Uloge: Jon Voight, Burt Reynolds, Ned Beatty, Ronny Cox, Bill McKinney, Herbert "Cowboy" Coward, James Dickey, Billy Redden, Macon McCalman
   Rijeka Cahulawasse uskoro će postati stvar prošlosti zajedno sa prelijepim krajolikom koji ju okružuje te će biti pretvorena u veliko jezero. Prije nego što se to dogodi avanturist Lewis  organizira posljednji rafting za sebe i trojicu prijatelja. Njihovo putovanje od vrha do dna rijeke ubrzo će biti prekinuto od strane dvojice starosjedilaca, i avantura se pretvara u borbu za opstanak.
   Između ostalog, film je poznat i po smanjenju produkcijskih troškova, što je u konačnici značilo da glumci nisu imali osiguranje niti dublere u rizičnim scenama pa su morali sami izvoditi vratolomije, od spuštanja po brzacima do Voightovog penjanja uz okomitu stijenu kanjona. Ned Beatty se umalo utopio, a kod jednog ekstremno visokog slapa, umjesto Burta Reynoldsa u kanu je stavljena lutka, no to je bilo teško zakamuflirati pa je Reynolds ipak odlučio odraditi scenu sam i zaradio ozljedu trtične kosti. Anegdota kaže da je Reynolds pitao Boormana kako mu se čini, a ovaj mu odgovorio da je lutka bolje odradila posao.
   Instrumentalna skladba, "Dueling Banjos", osvojila je Grammy 1974. za najbolju instrumentalnu izvedbu country glazbe.
   Prva filmska uloga Neda Beattyja (1937-2021)  bila je upravo u ovom remek-djelu, te ga proslavila u jednoj od najšokantnijih scena u povijesti filma. Dok je snimao scenu vožnje kanuom po rijeci, Ned Beatty je pao u vodu i uvučen u vrtlog. Nakon što je spašen, John Boorman ga pita "Kako si se osjećao?", a Beatty  odgovara: "Mislio sam da ću se utopiti, a prva misao mi je bila, kako će John završiti film bez mene? A moja druga misao je bila, kladim se da će gad pronaći način!"
   Kritičari su dobro prihvatili “Deliverance” i smatraju ga jednim od najboljih filmova 1972. "Nepokolebljiva režija Johna Boormana i izvrsni nastup Burta Reynoldsa. "Deliverance" je zastrašujuća avantura.”
   Sukob čovjeka i prirode, modernog i starog ovdje je prikazan u svoj svojoj brutalnoj žestini. Od glumaca preko fantastične režije i legendarne muzike ovo je film koji obogaćuje čuvjeka i njegov duh u svakom pogledu. (mrky/filmski.net)
   Jedan od najpopularnijih i najutjecajnijih filmova svog vremena, koji se pamti i po kultnoj sceni dvoboja u sviranju bendža, Boorman je zamislio kao svojevrsnu biblijsku parabolu o iskupljenju grijeha suvremene civilizacije, pri čemu civilizirani protagonisti da bi preživjeli bivaju prisiljeni odbaciti sve skrupule te civilizacije. Ostvarenje koje je postiglo izuzetan komercijalni uspjeh i prometnulo se u peti najgledaniji film 1972. godine u američkim kinima impresivno je režirano, izuzetno sugestivno i vrlo atmosferično djelo tjeskobnog, pesimističnog i mizantropskog ugođaja. (hfs)
   “Ima nešto u šumi i vodi što smo u gradu izgubili“, konstatiraju likovi prije nizvodna spuštanja kanuom. Voda (rijeka, jezero) ima pročišćujući, katarzični karakter, a na površinu podsvijesti izvlači prvobitnosti - nepotopljen čovjekov primarni strah od majke prirode i njezine krezube rodbine naoružane dvocijevkama. “Oslobađanje“ je za ovakav tip filma i njegove antagoniste napravilo ono što su “Psiho“ i “Ralje“ učinili za tuširanje u motelu i kupanje u moru. (Marko Njegić, SD)
   Ono što pak generalno fascinira u ponovnom gledanju „Oslobađanja“ nakon dugo vremena je njegova zimzelenost. Ovo je jedan od rijetkih filmova iz tog doba za koji možemo reći da ga zub vremena nije nagrizao. U njemu nema apsolutno ništa anakrono, ništa umjetno, naivno iz današnje perspektive, niti bilo što tipično za epohu u kojoj je stvaran. Da je „Deliverance“ snimljen 2016. godine takav kakav je, bio bi slavljen kao visoko dostignuće filmske umjetnosti u 21. stoljeću. (Tihomir Ivka, trusty.hr)
   Mnogi Boormanovi filmovi poput "Excalibura" nisu dobro ostarjeli, neki poput "Zardoza"danas izgledaju kao trash, ali "Oslobađanje" je briljantno baš kao i 1972. (Tihomir Ivka, trusty.hr)

https://www.imdb.com/title/tt0068473/?ref_=fn_al_tt_1

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA