IN MEMORIAM JOEL SCUMACHER: TANKA LINIJA SMRTI

Flatliners, 1990.

Flatliners, 1990. Joel Schumacher, 115 min. US
Scenarij:
Peter Filardi
Uloge: Kiefer Sutherland, Kevin Bacon, Julia Roberts, William Baldwin, Oliver Platt, Kimberly Scott
   Grupa studenata medicine odluči izazvati kliničku smrt ne bi li dobili dokaze o postojanju života nakon smrti, što dovodi do neočekivanih rezultata...
   Jedan od boljih trilera devedesetih (u međuvremenu stiče kultni status) koji na zanimljiv način sjedinjuje dramu, obični triler i naznaku solidnog horora. Galerija mladih glumaca popunjava dobar dojam, iako su predvidljivog karaktera (jedan ambiciozan, jedan moralan, jedan ciničan, jedan psihički labilan) ali sigurna Schumacherova režija spašava stvar od upadanja u patetiku, duhovno moraliziranje ili nametanje zaključaka. (Deckard/www.forum.hr)
   Moram skinuti kapu redatelju jer je uspio uzeti ekipu glumaca koje apsolutno, ali apsolutno ne podnosim i napravi film koji me je natjerao da ne trepnem sat i pol. (Andrej/www.horrorhr.com)
   Jedan od najpopularnijih filmova Joela Schumachera je “Tanka linija smrti” (Flatliners). Grupa studenata medicine pokušat će saznati što je s druge strane – što nas čeka nakon smrti. Način je opasan, ali jedini logičan – svatko od njih će tijekom eksperimenta zaustaviti životne funkcije. Ono što će donijeti s druge strane intrigantno je i stravično zanimljivo. (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)

   Joel Schumacher (1940 .– 2020.) Zanimljiva je i neujednačena Schumacherova redateljska karijera – od videospotova (INXS) preko televizijskih serija (“Kuća od karata”, “Malibu Road”) do niza filmova (neki su izvrsni, neki baš i ne). Schumacher je potpisao dva Batman filma, ali njegova je karijera puno više od filmova o čovjeku-šišmišu. Joel Schumacher ne pripada najboljima u povijesti. Nije prva redateljska liga – njegova filmografija oscilira, opterećena je Batman promašajem, ali redatelj je snimio više dobrih i odličnih filmova koji se pamte. “Dan ludila” i “Telefonska govornica” pripadaju vrhu redateljevog opusa. Joel Schumacher snimati filmove više neće, ali iza njega je ostalo dovoljno vrijednih filmova zbog kojih će ostati zapisan u bilježnicama ljubitelja filma. Bez obzira na Batmana.  (Tihomir Polančec, goodtalking.hr)
https://www.imdb.com/title/tt0099582/?ref_=nv_sr_srsg_3

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA