IN MEMORIAM JEAN-LOUIS TRINTIGNANT: KONFORMIST

Il conformista, 1970.

Il conformista, 1970. Bernardo Bertolucci, 113 min. IT
Scenarij:
Bernardo Bertolucci
Uloge: Jean-Louis Trintignant, Stefania Sandrelli, Gastone Moschin, Enzo Tarascio, Fosco Giachetti , José Quaglio , Dominique Sanda
   Film snimljen prema romanu Alberta Moravije, jedan je od najboljih Bertoluccijevih filmova jer je nadrastao i redateljeve ljevičarske aspiracije, pa nije samo portret fašističkog konformista, nego i svakoga drugog čovjeka koji neku ideologiju "upija", a da ne razmišlja samo kako bi što bolje živio. Bertolucci je bio nominiran za Oscara za najbolji scenarij prema književnom djelu.
   Kao marksist i radikalni ljevičar, redatelj je svoju negativnu fascinaciju konformizmom, zbog kojeg i osobe koje intimno nisu fašisti, poput protagonista Marcella, pristaju na suradnju s režimom, pretoči u kompleksnu psihološku studiju o razlozima i potrebama Ijudi da teže konformizmu i „normalnosti", i na osobnoj i na društvenoj i na političkoj razini. (HFS)
   Bernardo Bertolucci napokon je napravio film srednje klase, gotovo konvencionalan film koji se pokazao jednim od elegantnijih iznenađenja aktualnog New York Film Festivala. Očito je to i u Bertoluccijevom kinematografskom stilu, koji je toliko bogat, poetičan i barokan da jednostavno ne može značiti samo ono što kaže... Film je i savršeno glumački, od Trintignanta pa dalje. „Konformist” možda ima manjkavosti, ali upravo te mane mogu ga učiniti Bertoluccijevim prvim komercijalno popularnim filmom, barem u Europi gdje se čini da uvijek postoji tržište za inteligentnu dekadenciju iz više srednje klase. (Vincent Canby / The New York Times)
   Storaro i Bertolucci oblikovali su vizualno remek-djelo, s najboljim korištenjem svjetla i sjene ikada u filmu. Ovo nije samo fotografija, to je umjetnost - snažna, lijepa i učinkovita. (James Berardinelli / ReelViews)

https://www.imdb.com/title/tt0065571/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA