IN MEMORIAM JAMES CAAN: SMIJEŠNA DAMA

Funny Lady, 1975.

Funny Lady, 1975. Herbert Ross, 136 min. US
Scenarij:
Jay Presson Allen, Arnold Schulman
Uloge: Barbra Streisand, James Caan, Omar Sharif, Roddy McDowall
   Slavna pjevačica Fanny Brice nalazi se pred životnom prekretnicom izgubivši životni cilj: još uvijek zaljubljena u biveg muža i bez posla koji bi ju zadovoljio kao umjetnicu. Billy Rose, tekstopisac s vlastitim noćnim klubom, nudi joj priliku za novi početak.
   Dokazani redatelj Herbert Ross i sjajna, šarmantna Barbra Streisand, samo su neki od razloga što je ova romantična komedija dobila nominacije za čak pet Oscara. Pouka ovog djela bliska je svima nama i zasigurno vas neće ostaviti ravnodušnima: tek kad izgradimo svoju ličnost do to mjere da možemo živjeti samostalno, zadovoljni sami sobom, bit ćemo spremni zadovoljno kročiti u odnose s drugima!
   Caan je pobijedio mnoge od najboljih holivudskih glumaca (Robert Blake, Robert De Niro…) za željenu ulogu, a na kraju je odlučila Barbra Streisand “Sve se svodi na to koga publika želi da poljubim. Roberta Blakea, ne. Jamesa Caana, da".
   Sve dok gospođica Streisand kao Fanny pjeva blues, ili pjeva bilo što drugo, „Funny Lady“ je vrhunska zabava, ali čim prestane, film postaje kliše. (Vincent Canby / The New York Times)
   Barbra Streisand bila je izvanredna kao mlađa Fanny Brice u „Funny Girl“, a u „Funny Lady“ je čak i bolja... Koliko god zaplet bio klišeiziran, ne može se poreći superiorna integracija drame, komedije i dobre glazbe. (Arthur D. Murphy / Variety)

https://www.imdb.com/title/tt0073026/?ref_=nv_sr_srsg_0

   JAMES CAAN 1944.-2022. Od suradnje s Francisom Fordom Coppolom do novijih uloga (Misery, Elf…), Caan je bio bitan dio povijesti Hollywooda u drugoj polovici 20. stoljeća. Iako nikada nije dostigao zvjezdanu slavu koju su mu mnogi predviđali nakon "Kuma", njegova pojava bila je prisutna sve do posljednjih dana. S lakoćom iznoseći glavne muške i karakterne uloge, Caan je radio s mnogim vrhunskim holivudskim rediteljima i snimao klasične filmove u svakoj deceniji svoje 50-godišnje karijere.
   Ubrzo nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, na društvenim mrežama su se oglasili njegovi prijatelji i suradnici s izrazima sućuti. Francis Ford Coppola: "Jimmy je netko tko se protegnuo kroz moj život duže i bliže nego bilo koja druga filmska figura koju sam poznavao. Od početaka kad smo raditi na The Rain People, pa preko značajnih trenutaka mog života. Njegovi filmovi i sjajne uloge koje je tumačio nikad neće biti zaboravljeni. Stari prijatelj sa Sunnysidea, suradnik i jedan od najduhovitijih ljudi koje sam ikada upoznao."

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA