IN MEMORIAM JAMES CAAN: KIŠNI LJUDI

The Rain People, 1969. Francis Ford Coppola, 101 min. US
Scenarij
: Francis Ford Coppola
Uloge: James Caan, Shirley Knight, Robert Duvall
   Očajna u svom monotonom braku, mlada trudna žena započinje putovanje duž SAD-a. Tijekom puta, upoznaje bivšeg igrača američkog nogometa koji je preživio nekoliko ozljeda mozga. Natalie je željna avanture, a možda i romantične epizode s Jimmyjem, no kada primjećuje Jimmyjeve mentalne i emocionalne mane, Natalie se pronađe u situaciji koju nije željela: počinje se osjećati odgovornom za njega.
   "The Rain People" po izlasku baš i nije dobio posebne kritike, no s vremenom mu je reputacija postajala sve bolja, a i sam Coppola za ovaj film kaže da je to jedan od pet najboljih filmova koje je snimio. Osim toga, film je dokazao da James Caan posjeduje mnogo više dubine i glumačkog talenta nego što su pokazale njegove prethodne uloge.
    Zapravo, teško je reći je li njegov film uspješan ili ne. To je lijepa stvar kod novih američkih redatelja sklonih eksperimentiranju. Rade zanimljive stvari, nude provokativna zapažanja i ne pokušavaju slijediti put Johna Forda. (Roger Ebert / Chicago Sun Times)
   Stekao je kultni status kao rani feministički film zbog provokativnog tretmana žene u traganju za vlastitim identitom. (Margarita Landazuri / Turner Classic Movies)
   Riječ je o Coppolinom najosobnijem filmu do tad, ali i jednom od najosobnijih filmova čitava njegova opusa. To egzistencijalističko ostvarenje o potrazi za individualnim identitetom i smislom jedno je od korijenskih ostvarenja onog što će ubrzo biti nazvano Novim Hollywoodom, a također i jedan od ranih primjera feminističke orijentacije u američkoj kinematografiji, ujedno i film koji je svog tvorca Coppolu stavio na čelo nove generacije američkih filmaša. (HFS)
   Snimljen pod znatnim utjecajem francuskog novog vala, filmskog pokreta koji je imao veliki utjecaj na brojne filmaše Coppoline generacije, a posredno je zaslužan i za dolazak vjerojatno najplodonosnijeg i najboljeg desetljeća u povijesti američkog filma, odnosno 70-ih godina. (gambee82.blogspot.com)

https://www.imdb.com/title/tt0064873/?ref_=fn_al_tt_1

   JAMES CAAN 1944.-2022. Od suradnje s Francisom Fordom Coppolom do novijih uloga (Misery, Elf…), Caan je bio bitan dio povijesti Hollywooda u drugoj polovici 20. stoljeća. Iako nikada nije dostigao zvjezdanu slavu koju su mu mnogi predviđali nakon "Kuma", njegova pojava bila je prisutna sve do posljednjih dana. S lakoćom iznoseći glavne muške i karakterne uloge, Caan je radio s mnogim vrhunskim holivudskim rediteljima i snimao klasične filmove u svakoj deceniji svoje 50-godišnje karijere.
   Ubrzo nakon što je objavljena vijest o njegovoj smrti, na društvenim mrežama su se oglasili njegovi prijatelji i suradnici s izrazima sućuti. Francis Ford Coppola: "Jimmy je netko tko se protegnuo kroz moj život duže i bliže nego bilo koja druga filmska figura koju sam poznavao. Od početaka kad smo raditi na The Rain People, pa preko značajnih trenutaka mog života. Njegovi filmovi i sjajne uloge koje je tumačio nikad neće biti zaboravljeni. Stari prijatelj sa Sunnysidea, suradnik i jedan od najduhovitijih ljudi koje sam ikada upoznao."

 

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA