IN MEMORIAM DEAN STOCKWELL: DUGO PUTOVANJE U NOĆ

Long Day's Journey Into Night, 1962. Sidney Lumet, 174 min. US
Scenarij: Eugene O'Neill prema vlastitoj drami
Uloge: Katharine Hepburn, Ralph Richardson, Jason Robards
   Vreli je kolovoz 1912. godine u domu obitelji Tyrone, u obiteljskoj kući zvanoj Monte Cristo Cottage na obali mora u Connecticutu. Glava obitelji je pompozni i ogorčeni stari glumac James Tyrone, a osim njegove supruge Mary, ekstrovertirane žene ovisne o morfiju, tu su njihov stariji sin Jamie, razočarani i neuspješni 34-godišnji glumac koji ima ozbiljan problem s alkoholizmom, te mlađi sin Edmund, ljubitelj plovidbi morem koji boluje od tuberkuloze. Edmund posjeduje spisateljski dar, zbog kojeg je na brata ljubomoran beznadno nedaroviti Jamie, drugorazredni kazališni glumac koji je posao dobio zahvaljujući očevim vezama. Otac je odavno odustao od ambicija da bude veliko glumačko ime, pa tako već godinama na brodvejskim pozornicama tumači iste uloge. Kad se Edmund opet vrati s mora mučen teškim kašljem i u očekivanju liječničke dijagnoze, odnosi u obitelji će eskalirati do ozbiljnih sukoba u kojima će se doznati i da je Mary ovisnica o morfiju postala nakon Edmundova rođenja, i zbog ponižavajućeg Jamesova odnosa prema njoj, te da ostali od nje skrivaju istinu o Edmundovu zdravstvenom stanju.
   Tema drame je ovisnost i posljedična disfunkcija obitelji: sva tri muškarca su alkoholičari, a Mary je ovisna o morfiju. Svi oni neprestano prikrivaju, okrivljuju, zamjeraju, žale, optužuju i poriču u eskalirajućem ciklusu sukoba s povremenim očajničkim i poluiskrenim pokušajima naklonosti, ohrabrenja i utjehe.
   Dean Stockwell, Jason Robards, Ralph Richardson i Katherine Hepburn 1962. godine nagrađeni u Cannesu za svoje uloge, dok je Katherine Hepburn godinu kasnije osvojila nominacije za Oscara i Zlatni globus. Riječ je o O´Neillovu autobiografskom djelu u kojem je on dao intrigantan prikaz razjedinjene i raspadajuće obitelji koju uništavaju međusobne svađe, ogorčenosti, zamjeranja i zavist, ali i osjećaji krivnje, tuge i bola. Dramska irsko-američka obitelj modelirana je prema O´Neillovoj vlastitoj obitelji, a sam je autor rekao da je dramu napisao „suzama i krvlju”. Sidney Lumet film je koncipirao kao nekomercijalni niskoproračunski projekt vjeran dramskom predlošku 1957. godine ovjenčanom Pulitzerovom nagradom, njegova režija je sigurna i sugestivna te oslonjena na sjajno predočene slojevite karaktere koje s mnogo suptilnosti tumače izuzetno raspoloženi glumci. (HFS)
   Sidney Lumet nam je dao vrhunsku adaptaciju jedne predstave na koju se može ozbiljno primijeniti toliko zlorabljeni pridjev "veliki". (Dwight MacDonald / Esquire)
   Lumetov film o O'Neillovom remek-djelu jedna je od najvjernijih i najboljih ekranizacija ikad, zahvaljujući znamenitoj fotografiji Borisa Kaufmana, te vrhunskim izvedbama  Ralpha Richardsona, Katharine Hepburn, Jasona Robardsa i Deana Stockwella. (Emanuel Levy / EmanuelLevy.Com)

   Dean Stockwell (1936.-2021.), američki glumac, s karijerom dužom od 70 godina. Već u dobi od sedam godina dospio je na Broadway i postao dječji glumac. Zanimljiva crtica iz života talentiranog glumca govori kako je Stockwell neko vrijeme bio na rubu da iz temelja promijeni karijeru i način života. Naime, već je izvadio dozvolu agenta za nekretnine, kada ga je nazvao Harry Dean Stanton. Stanton ga je nagovorio da mu se pridruži na setu filma 'Paris, Texas', što mu je otvorilo vrata prema nizu uloga koje je svijet dobro upamtio. Pojavio se u sporednim ulogama u filmovima kao što su „Dune“ (1984.), „Pariz, Teksas“ (1984), „To Live and Die in LA“ (1985), „Blue Velvet“ (1986), „Tucker: The Man i njegov san“ (1988), „The Player“ (1992), „The Rainmaker“ (1997) i „The Manchurian Candidate“ (2004). Za svoju izvedbu u „Married to the Mob“ (1988.) nominiran je za Oscara, za najboljeg sporednog glumca. Umirovio se 2015., a posljednje godine života proveo je baveći se umjetnošću. Oni koji su ga poznavali kažu kako je bio buntovnik koji je volio glumiti, smijati se, pušiti cigare i igrati golf.
https://www.imdb.com/title/tt0056196/?ref_=fn_al_tt_2

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA