IN MEMORIAM CHRISTOPHER PLUMMER: WATERLOO

Waterloo, 1970.

Waterloo, 1970. Sergej Bondarčuk, 120 min. RU
Scenarij:
H. A. L. Craig, Sergei Bondarchuk, Vittorio Bonicelli, Mario Soldati
Uloge: Rod Steiger, Christopher Plummer, Orson Welles, Jack Hawkins, Virginia McKenna, Dan O'Herlihy, Serghej Zakhariadze, Ian Ogilvy
   Radnja filma počinje 6. travnja 1814., Napoleonovim silaskom s prijestolja, u dvorcu Fontenblo poslije dolaska savezničke vojske u Pariz. Godinu dana kasnije, Napoleon se vraća na francuski tron i u čuvenoj bitci kod Waterlooa pokušava ostvariti pobjedu nad Engleskom i Pruskom vojskom.
   U eri hladnog rata SSSR i Zapad nisu uvijek bili na ratnoj nozi. U razdobljima poboljšanja odnosa, surađivali su u različitim sferama, uključujući kinematografiju, a jedan od tih projekata bio je upravo „Waterloo“ u produkciji DeLaurentiisa i MosFilma (bolje upućeni kažu da je MosFilm ubačen naknadno, kad je Bondarčukova ambicija nadmašila budžet talijanskog studija). Sniman poslije svjetskog uspjeha "Rata i mira" i Oscara koji je osvojio 1969. godine, talijanski producent Dino De Laurentiis je pozvao Bondarčuka da napravi epski film o bitci kod Waterlooa 1815. godine. Preko 15 000 sovjetskih vojnika (najveći broj kostimiranih statista u bilo kojem filmu) je sudjelovalo u snimanju, uključujući specijalnu konjičku jedinicu. Bondarčuk je uspio ne samo izvrsno postaviti masovne scene i opće planove grandiozne bitke, već i duboko razrađene psihološke portrete lidera ratnih vojski, Napoleona i vojvode od Wellingtona. Rezultat: istinsko remek-djelo Sergeja Bondarčuka. Stvorio je (uglavnom) točnu kronologiju bitke, prikazujući ekstremna herojstva na svakoj strani, ali i tragične gubitke koje su pretrpjele sve vojske koje su sudjelovale.
   Christopher Plummer (1929.-2021.), kanadski glumac. „Pri rođenju sam već vježbao govor za Oscara, ali bilo je to toliko davno da se ne sjećam", našalio se Christopher Plummer primajući zlatni kipić 2012. za sporednu ulogu u poodmaklim godinama u filmu "Početnici"/"Beginners". Naravno, Plummer se nije rodio kao glumac, ali je umro kao glumac. Snimao je doslovce do posljednjeg daha. Bogata karijera trajala mu je punih sedam desetljeća, no, iako je odigrao više od 200 uloga, filmskoj je publici najpoznatiji kao autokratski udovac kapetan Georg Ludwig von Trapp u hit-mjuziklu iz 1965. „Moje pjesme, moji snovi“. U „Waterllou“ tumači vojvodu od Wellingtona.
https://www.imdb.com/title/tt0066549/?ref_=nv_sr_srsg_0

ŠKOLSKA KINOTEKA

KALENDAR DOGAĐANJA